NATO

Marković i Milošević razgovarali sa Flekenstajnom i Svobodom

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista Crne Gore Duško Marković i politički direktor DPS-a Tarzan Milošević primili su danas delegaciju Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost, koju predvodi Jan Marinus Wiersma, potpredsjednik Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost.
Marković i Milošević razgovarali sa Flekenstajnom i Svobodom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Među istaknutim članovima delegacije bili su Knut Flekenstajn, potpredsjednik Grupe socialista i demokrata u Evropskom parlamentu i Hanes Svoboda, bivši šef Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Uvažavajući činjenicu da je posjeta usmjerena na ocjenu stanja socijaldemokratije u Crnoj Gori, kao i ulozi koju imaju partije socijaldemokratske orijentacije u transformaciji društva, delegacija je izrazila posebno interesovanje za aktuelnu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori, potpisivanje sporazuma o slobodnim i fer izborima, ali i za procese EU i NATO integracija.

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković upoznao je sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu i ulogom koju je Demokratska partija socijalista imala u ukupnim društveno političkim procesima u Crnoj Gori. Posebno su istaknuta ključna uloga DPS-a u očuvanju mira i međuetničkog sklada tokom ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije ,kao i u organizovanju referenduma po najvišim evropskim standardima o obnovi državnosti Crne Gore prije deset godina, ali i u trasiranju strateških pravaca razvoja na unutrašnjem, i na spoljnopolitičkom planu. U tom kontekstu, Marković je podvukao da je DPS istinskom posvećenošću interesima građana bio glavni nosilac aktivnosti koje su za rezultat imale da Crna Gora danas bude stabilna ekonomija, pouzdan susjed prpoznat kao faktor stabilnosti u regionu i zemlja koja je sa 22 otvorena i 2 privremeno zatvorena poglavlja lider u pregovaračkom procesu sa EU, i u očekivanju potpisivanja Protokola o pristupanju NATO.

Tokom sastanka razmjenjena su mišljenja o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na trenutak u kojem se očekuje finalizacija političkog sporazuma između vlasti i opozicije u pravcu održavanja demokratskih i fer izbora. U tom smislu, Duško Marović je predstavio ponudu predsjednika Vlade da opoziciji ustupi četiri ministarska mjesta i mjesto potpredsjednika Vlade, kao i druge funkcije u državnim organima, kao izraz političke volje da se dođe do dogovora kako bi se otklonile sumnje u regularnost izbornog procesa. Osim toga, Marković je naglasio da Sporazum političkih partija i izrada lex specialisa obuhvata ne samo političku dimenziju podjele odgovornosti u izvršnoj vlasti, već i druge društvene dimenzije, kao što su mediji i ekonomija, koje se odnose na unapređenje ukupnih demokratskih kapaciteta države.

Članovi delegacije izrazili su zadovoljstvo dinamikom i aktivnostima u procesima EU i NATO integracija Crne Gore i poželjeli uspijeh u realizaciji sporazuma i predstojećem izbornom procesu, ističući da je uspiješno okončanje političkog dijaloga dugoročno politički kapital koji će biti u funkciji i interesu građana Crne Gore, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika