Svijet

Gorbačov pozvao Zapad da prekine s pokušajima izolacije Rusije

Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov pozvao je danas Zapad da prestane s pokušajima da izoluje Rusiju i da usvoji konstruktivniji pristup prema Vladimiru Putinu. "Vrijeme je da Zapadnjaci prestanu s pokušajima da nas izoluju", rekao je Gorbačov u intervjuu za vladin list ‘Rasiskaja Gazeta’ od danas, i dodao da to "nikad ne daje rezultate".
Gorbačov pozvao Zapad da prekine s pokušajima izolacije Rusije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Gorbačov je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom godišnjem televizijskom razgovoru s gledaocima prije nedjelju dana izrazio namjeru da normalizuje odnose s Zapadnjacima i pitao se da li bi partneri Rusije mogli da "usvoje konstruktivniji stav".

"To je ono na što apelujem", rekao je Gorbačov. Gorbačov (85) je rekao da uloga Rusije na međunarodnoj sceni "može i treba da bude važna i pozitivna" i upozorio da niko ne treba da očekuje da čak i u periodu ekonomskih teškoća "Rusija igra drugorazrednu ulogu".

Mihail Gorbačov, otac političkih i ekonomskih reformi koje su ubrzale raspad Sovjetskog Saveza prije 25 godina, ipak je pozdravio saradnju između SAD i Rusije oko sirijskog sukoba koja je, po njemu, već dovela do smanjenja tenzija između Zapada i Rusije.

"Ako se ta tendencija nastavi treba očekivati druge sfere saradnje", rekao je on i naveo ukrajinski sukob koji po njemu "ne treba napustiti" jer Evropa ne bi mogla da podnese "još jedan zamrznuti konflikt".

Odnosi između Zapada i Rusije su na najnižem nivou od kraja hladnog rata, poslije pripajanja Krima u martu 2014. godine i oružanog sukoba na istoku Ukrajine.

novosti.rs

Portal Analitika