Abiznis

Na Cetinju održan seminar Investiciono - razvojnog fonda

Investiciono - razvojni fond održao je danas, u saradnji sa Prijestonicom Cetinje, seminar edukativnog karaktera za visokoškolce, na kojem su prezentirane najnovije kreditne linije namijenjene mladima.
Na Cetinju održan seminar Investiciono - razvojnog fonda
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na početku događaja, prisutne posjetioce pozdravili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda dr Zoran Vukčević.

Gradonačelnik Bogdanović je istakao da će nova kreditna linija IRF-a pomoći mladima da realizuju ideje koje se odnose prevashodno na malo i srednje preduzetništvo.

- Uvjeren sam da danas na ovom mjestu možemo govoriti i o nastavku dobre saradnje koju Prijestonica Cetinje ima sa Investiciono razvojnim fondom. Jer, siguran sam da ćemo se saglasiti, uz državne institucije, upravo lokalna samouprava mora biti ključni oslonac svim mladima koji nastoje da pokrenu sopstveni biznis - kazao je on.

U uvodnom izlaganju, predsjednik Odbora direktora IRF-a podsjetio je da je ta institucija objavljivanjem Programa finansijske podrške za 2016. godinu, otvorio novu beskamatnu kreditnu liniju usmjerenu ka nezaposlenim licima, visokoškolcima tj. budućim privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima, odnosno svim onim zainteresovanim da pokrenu i razviju sopstveni biznis.

- Veliko interesovanje visokoškolaca za finansijsku podršku, po ovom programu kreditiranja dodatno je podstaklo IRF da na teritoriji Crne Gore organizuje edukativne seminare za ovu ciljnu grupu pod sloganom “Možeš i ti” i na taj način ih dodatno informiše o proceduri osnivanja preduzeća, načinu apliciranja za kreditna sredstva kod IRF-a, prijedlozima održivih biznis ideja na osnovu primjera i iskustava uzornih i uspješnih crnogorskih privrednika i o najčešćim greškama pri osnivanju startup kompanija i time ih ohrabri u otpočinjanu sopstvenog biznisa – naveo je Vukčević.

U drugom dijelu seminara učešće su uzeli samostalni kreditni referenti IRF-a koji su prisutne visokoškolce upoznali sa procedurom registrovanja i osnivanja firme, kao i načinom konkurisanja za kreditna sredstva.

Gradonačelnik Bogdanović i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda dr Zoran Vukčević sastali su se i sa predstavnicima Privrednog kluba Cetinja. Tokom razgovora, oni su razmotrili dalje aktivnosti, kao i mogućnosti saradnje.

Više riječi bilo je i o predstojećem uspostavljanju privrednog centra na lokaciji nekadašnje fabrike „Košuta“, što će biti realizovano kroz saradnju gradske uprave i četiri privredna društva sa Cetinja.

Takođe, gradonačelnik Bogdanović i predsjednik Odbora direktora IRF dr Zoran Vukčević obišli su fabriku "Obod Ice", koja je korisnik sredstava Investiciono-razvojnog fonda, a sada broji 60 zaposlenih.

Portal Analitika