Abiznis

Tajni vlasnik interneta

Kompanija Nginx (čije se ime izgovara kao "Engine-X") jedna je od najvažnijih startap kompanija na svetu za koje većina ljudi nije čula, a nedavno je australijski telekomunikacioni gigant Telstra u njen dalji razvoj uložio 8 miliona dolara.
Tajni vlasnik interneta
Portal AnalitikaIzvor

Flegšip veb-server tehnologija koju je razvio Nginx enormno je polularna, toliko da je koristi 150 miliona sajtova u svijetu. 

Štaviše, prema podacima koje je sakupio W3Techs, 49.2 odsto od 1.000 najzauzetijih veb-sajtiova na svijetu oslanja se na Nginx, što je znatno više u odnosu na Microsoftov IIS koji koristi 6.8 odsto sajtova, Google servera (9.8 odsto) i Apache veb-servera koji se po zastupljenosti nalazi na drugom mjestu (26.6 odsto). Usluge Nginxa je čak koristila i NASA za video striming kretanja rovera Kjurioziti na Marsu. 

Nginx u posljednjih nekoliko godina sve više jača i na polju takozvanih mikroservisa – softverske arhitekture u kojoj se aplikacija sastoji od malih nezavisnih procesa koji komuniciraju jedan s drugim. Nginx igra ključnu ulogu u koordinaciji tih malih dijelova, nevezano za drugu tehnologiju koju preduzetnici koriste. 

Kompanija sada planira da putem saradnje sa Telstraom preuzme primat i na međunarodnom tržištu. Prema navodima Gasa Robertsona, izvršnog direktora Telstrae, ta kompanija je veliki fan tehnologije Nginxa, piše Business Insider. 

Međutim, velika popularnost Nginxa prilično otežava stvari – veliki broj korisnika upotrebljava besplatnu, open-source verziju ovog softvera, što znači da kompanija ne dobija ni dolara. Da bi ostvario profit, Nginx ima nekoliko dodataka u meniju. Tu su Nginx Plus, puna verzija Nginxa koja se plaća, i tim komercijalista koji klijentima pružaju pomoć u instalaciji i održavanju arhitektura zasnovanih na Nginxu.

Koliko brzo napreduje kompanija najbolje se može shvatiti na osnovu podataka u vezi sa finansijama – u 2015, prihodi kompanije su u odnosu na 2014. godinu porasli za 300 odsto, kaže Robertson. On takođe tvrdi da kompanija nije aktivno tražila investitore, i da je imala dovoljno sredstava bar za još neko vrijeme. U jednom trenutku je stigla ponuda Telstrae, a vodeći kadar Nginxa shvatio je da je to ipak pravo vrijeme za potragu za investitorima. 

Postojeći investitori, kompanije New Enterprise Associates, e.ventures, Runa Capital, i Index Ventures uložili su u Nginx 41 milion dolara od osnivanja kompanije 2011. godine. 

Ipak, Nginx i dalje postupa prilično skromno – kompanija ne broji više od 100 zaposlenih, a Robertson ne želi da svoj proizvod zatrpava gomilom dodatnih usluga. 

“Želimo da se zadržimo samo na onim stvarima koje su korisnicima zaista potrebne”, zaključio je.

B92.net

Portal Analitika