Društvo

Upravljati vodama u korist poljoprivrede i životne sredine

Integralno upravljanje slivom rijeke Drine omogućiće zemljama sliva direktne koristi kroz veću efikasnost upotrebe vodnih resursa, održivu poljoprivrednu proizvodnju i veći stepen bezbjednosti hrane, ocijenjeno je danas na skupu u Podgorici.
Upravljati vodama u korist poljoprivrede i životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Prvu konferenciju koja koristi takozvani „neksus“ pristup za taj riječni sliv, organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save (ICSRB) pod pokroviteljstvom Ministarstva za životnu sredinu, zemlju i more Italije.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da je poseban fokus na sagledavanju zajedničke koristi koja se može ostvariti kroz prekograničnu saradnju.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, podsjetio da je u okviru okviru implementacije UNECE Konvencije o vodama tokom prethodne dvije godine izvršena ocjena takozvanog „neksus“ pristupa za sliv rijeke Save, koja je ukazala na niz koristi od unapređenja međusektorske koordinacije i prekogranične saradnje.

Posebno je bitno uspostaviti razvnotežu između proizvodnje energije i očuvanja dobrog ekološkog statusa zajedničkih voda.

„Raznotežu treba posmatrati u kontekstu ograničenja koje nam donose klimatske promjene, a kojih mi u Crnoj Gori izgleda nijesmo potpuno svjesni. Današnjom konferencijom nastavljamo aktivnosti na ocjeni „neksusa“ i to na najvećem podslivu savskog slina, a to je sliv Drine“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, učešće u tom pristupu omogućiće da zemlje učesnice ostvare direktne benefite kroz povećanje efikasnosti upotrebe resursa, koherentnosti zakonskih propisa i identifikaciju mogućnosti za jačanje međusektorske prekogranične saradnje.

„Zadatak diskusija nije samo da obezbijedi polazne osnove za utrađivanje problema, već, što je mnogo važnije, definiše konkretne predloge kako probleme riješiti“, kazao je Ivanović, dodajući da je veoma važno učešće svih relevantnih korisnika, od državnih institucija preko privatnog sektora i javnosti.

Ekspert iz UNECE, Anukka Liponen, kazala je da je danas u oblasti upravljanja vodama važno da smo svjesni da to ima jako veliki uticaj na druge sisteme u nekoj držvi.

„Važno je da razmišljamo o upotrebi svih resursa. Recimo izgradnja brana može imati uticaja na situaciju i razvoj drugih sektora. Zato je važno da objedinimo sve sektore i upravljamo sagledavajući sve uticaje i benefite. Kroz ovaj projekat važno je da vidimo stanje u svim sektorima, da li postoje razvojni i strateški planovi i da vidimo šta zajedno možemo uraditi da bi uspješno radili kroz ovaj pristup u budućnosti“, rekla je Liponen.

Ona je dodala da se od projekta očekuju i benefiti za poljoprivredu, kao i stepen bezbjednosti.

Važno je, kako je dodala, procijeniti kakva je veza između poljoprivrede i drugih sektora. „Cilj je da osiguramo da kroz proizvodnju hrane, uz korišćenje adekvatnih sistema za navodnjavanje, dođemo do bezbjednih i kvalitetnih proizvoda, koje Crna Gora recimo može ponuditi turističkom tržištu“.

Predsjednik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Dejan Komatina, rekao je da su očekivanja komisije da se pokrene inicijativa u okviru koje će se unaprijediti dijalog između interesnih grupa iz sektora voda, životne sredine, energetike i poljoprivrede, ali i turizma i plovidbe.

„Da se na taj način dođe do plana kako pomiriti različite interese u smislu korišćenja voda u slivu Drine u sve tri zemlje (Crna Gora, Srbija i BiH. Komisija očekuje da se i kroz ovaj projekat dodatno ojača saradnja sa institucijama Crne Gore koja je u radu Savske komisije uključena na tehničkom nivou, u cilju nadogradnje i na političkom nivou“, kazao je Komatina.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Italije, Salvatore D Angelo, istako je da „neksus“ pristup veoma važan, jer je nov pristup u evaluaciji vodnih resursa i trebalo bi da bude vrlo uspješan jer objedinjuje ostale sektore vezane za proizvodnju hrane, energije i očuvanje ekosistema.

Izvor: Mina

Portal Analitika