Svijet

To je samo posao, ništa lično: Islamska država i mafija zajedno švercuju drogu

Islamska država i italijanska mafija zajedno krijumčare marihuanu preko sjeverne Afrike u Evropu, tvrdi Franko Roberti, šef italijanske Nacionalne službe za bobu protiv mafije. Prema njegovim informacijama, postoji ruta za krijumčarenje koja ide od Kazablanke i Maroka preko Alžira i Tunisa za Trobuk u istočnoj Libiji.
To je samo posao, ništa lično: Islamska država i mafija zajedno švercuju drogu
Portal AnalitikaIzvor

Mafija od trgovine narkoticima zarađuje više od 32 milijarde eura godišnje, dok Islamska država kontroliše rute krijumčarenja koje uključuju Libiju, a posebno obalu duž zaliva Sirte.

Iako upotreba kanabisa nije u skladu sa šerijatskim zakonima, islamisti od tog posla zarađuju milione, a stručnjaci tvrde da skoro sedam odsto ukupnih sredstava Islamske države dolazi od trgovine narkoticima.

Kako navodi britanski "Indipendent", šef italijanske službe za borbu protiv mafije smatra da bi dekriminalizacija kanabisa bila snažno oružje protiv krijumčara i terorista.

"Dekriminalizacija ili čak legalizacija trebalo bi da budu glavno oružje protiv krijumčara, među kojima bi mogli biti i teroristi koji zarađuju novac", navodi on.

N1info.com

 

Portal Analitika