Svijet

Tunelom krijumčarili tone droge iz Meksika

Podzemni tunel dugačak 800 metara, kojim je krijumčarena droga, vodio je iz jedne kuće u Tijuani prema San Diegu.
Tunelom krijumčarili tone droge iz Meksika
Portal AnalitikaIzvor

Američki agenti otkrili su uski prekogranični tunel koji je služio za transport više tona kokaina i marihuane iz Meksika prema SAD-u.

Podzemni tunel dugačak 800 metara, kojim je krijumčarena droga, vodio je iz jedne kuće u Tijuani prema San Diegu. Izlaz je bio pokriven velikim kontejnerom za komunalni otpad na jednom stovarištu.

Otkriće tunela rezultiralo je zaplijenom više od tone kokaina i sedam tona marihuane, potvrdile su američke vlasti.

Navedeno je i kako je to, u posljednjih 10 godina, ukupno 13-ti tajni prolaz koji je ispod zemlje povezivao Meksiko i Kaliforniju.

Neuobičajeno uski tunel na izlazu je bio širok samo metar, ali je u unutrašnjosti bio opremljen šinama za transport, rasvjetom i ventilacijom.

"Tunel nije korišten samo za transport marihuane, nego i kokaina. To je nešto sasvim drugačije od onoga što smo do sada viđali", potvrdila je državna advokatica Lora Dafi.

U tunel se u kući u Tijuani ulazilo dizalom, koje je bilo dovoljno da poveze osam do 10 ljudi.

Istražitelji nisu mogli potvrditi koliko je tunel dugo bio u funkciji, a sporna lokacija je graničnoj policiji postala sumnjiva kad su dolasci velikog broja posjetilaca na stovarište postali intenzivni.

U međuvremenu je u San Diegu uhapšeno šest osoba, uključujući i jednog američkog državljanina, dva Kubanca i tri Meksikanca, koji su osumnjičeni za nelegalnu trgovinu narkoticima.

Područje oko San Diega i Tijuane je vrlo popularno među krijumčarima narkotika, jer je u zemlji relativno lako iskopati tunele korišćenjem lopata i pneumatskih alata.

S obje strane granice brojna su skladišta koje omogućuju kretanje kamiona i teške mehanizacije.

Al Jazeera

Portal Analitika