Svijet

KUBA: Planiraju izgradnju 100 hiljada hotelskih soba

Kuba će u narednih 15 godina izgraditi više od 100 hiljada novih hotelskih soba, kako bi uspjela da ide u korak sa sve većom potražnjom smještaja u toj državi.
KUBA: Planiraju izgradnju 100 hiljada hotelskih soba
Portal AnalitikaIzvor

Ta odluka predstavlja važan dio Nacionalnog plana za ekonomski i društveni razvoj, koji je predstavljen na nedavno održanom Kongresu Komunističke partije Kube.

Planirana je izgradnja i sadržaja kao što su golf tereni i marine, jer je turizam, kako je objasnio kubanski ministar turizma, Manuel Merrero, postao strateški sektor koji će uskoro biti "lokomotiva cijele nacije", prenosi Biznis.ba.

Kuba se suočila sa nemogućnošću da smjesti sve veći broj stranih turista, iako je u prethodnih pet godina izgradila više od deset hiljada novih soba i renovirala još oko sedam hiljada postojećih, uz 14 hiljada soba koje su dostupne u privatnom smještaju.

Kuba je u prošloj godini zabilježila novi rekord u broju turista, 3,5 miliona, zbog čega se suočila sa problemom nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali i žalbama posjetilaca na kvalitet smještaja.

Portal Analitika