Sci/Tech

Hoking: Crne rupe su portal u drugu dimenziju

Čuveni britanski teorijski fizičar Stiven Hoking vjeruje da crne rupe nijesu „vječni zatvor“ za sve ono što uvuku u sebe, već samo prolaz u drugu dimenziju.
Hoking: Crne rupe su portal u drugu dimenziju
Portal AnalitikaIzvor

Na predavanju koje je održao u Sanders teatru Univerziteta Harvard pred više od 1.000 ljudi, u okviru predstavljanja inicijative Black hole, Hoking je ocijenio da se informacije koje crna rupa „usisa možda čuvaju u nekim paralelnim univerzumima i da nijesu nestale zauvijek“.

Kroz ovu inicijativu, stručnjaci sa „Harvarda“ će udružiti snage da razviju poseban program proučavanja crnih rupa na tom univerzitetu i Hoking, koji je i sam dio projekta, predstavio je studentima i kolegama svoja nova opažanja.

Prema njegovim riječima, crne rupe nijesu vječni zatvori, kako se dugo vjerovalo i da je nedavno otkriće gravitacionih talasa dalo prvi čvrst dokaz o postojanju crnih rupa.

"Stvari mogu izaći iz crne rupe i ako osjetite da ste u nekoj, ne predajte se! Postoji izlaz“, rekao je čuveni fizičar.

Takođe je uporedio „povratak“ informacija iz crne rupe sa spaljenom enciklopedijom u kojoj „informacije ne bi bile izgubljene, ali bi njihovo tumačenje bilo nevjerovatno teško“.

(RTS)

Portal Analitika