Abiznis

Kuvajt povećao proizvodnju nafte na 1,6 miliona barela dnevno

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima nakon završetka štrajka naftnih radnika u Kuvajtu, što je ponovo preusmjerilo pažnju na prekomjerno snabdjevanje.
Kuvajt povećao proizvodnju nafte na 1,6 miliona barela dnevno
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 77 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,26 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 94 centa nižoj cijeni, od 40,14 USD, prenosi Hrportfolio.

Pred kuvajtskim terminalom za izvoz nafte poređalo se šest supertankera u očekivanju utovara, a proizvodnja nafte povećana je na 1,6 miliona barela dnevno, sa 1,1 milion dnevno koliko je iznosila u nedjelju, prije štrajka. Na kraju marta u toj se zemlji proizvodilo 2,8 miliona barela dnevno.

Kraj štrajka ponovo je podstakao špekulacije s padom cijena nafte, posebno raširene nakon neuspjeha nedjeljnog sastanka vodećih izvoznika nafte o zamrzavanju nivoa proizvodnje radi podržavanja cijena.

"Kuvajt se polako vraća na puni kapacitet proizvodnje. Očekivali smo da će cijene nafte ponovo krenuti silaznom putanjom i to se sada događa", smatra Bjarne Schieldrop iz SEB-a u Oslu.

Dodatno su problem prekomjernog snabdjevanja potencirali objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), koji su pokazali skok zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 3,1 milion barela. Analitičari su očekivali da će se povećati 2,4 miliona barela.

Pažnja se sada okreće zvaničnim podacima američke vlade koji će biti objavljeni tokom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da se barelom referentne korpe njene nafte u utorak trgovalo po 1,69 USD višoj cijeni u odnosu na početak sedmice, od 38,27 USD.

(Mina biznis)

Portal Analitika