Društvo

“Karneval otvorenog srca” 6, 7. i 8. maja u Budvi

Pod sloganom “Karneval otvorenog srca”, budvanskim ulicama 6, 7. i 8. maja proći će više od 1.000 učesnika iz crnogorskih gradova i više od 10 evropskih zemalja – rečeno je danas na konferenciji za novinare, koji je povodom održavanja XIV Međunarodnog turističkog budvanskog karnevala, organizovan od strane Turističke organizacije opštine Budva i NVO “Feštađuni”.
“Karneval otvorenog srca” 6, 7. i 8. maja u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

 “Pred nama je jedan od najznačajnijih događaja koji organizuju Turistička organizacija opštine Budva, NVO “Feštađuni“ i Opština Budva. Očekujemo da brojni gosti iz  regiona, ali i čitave Evrope iz našeg grada ponesu lijepe uspomene i upoznaju se sa našom tradicijom. Ujedno, Karneval je nezvanično i najava početka turističke sezone.Ukoliko početak bude dobar, nadamo se da će biti i sam tok“ – rekao je Aleksandar Armenko, pomoćnik direktora Turističke organizacije opštine Budva.

O samom programu više je govorila Maja Rašković, menadžerka za manifestacije TOB-a istaknuvši da je izuzetno važno što će se u velikoj karnevalskoj povorci naći čak 15 grupa iz Budve, što je pokazatelj da se sve više Budvana uključuje u kreiranje Karnevala.

„ Ove godine naši gosti biće grupe iz Italije, Bolivije, Austrije, Malezije, Albanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, BiH, grupe iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Podgorice ,Tuzi i više od deset grupnih maski iz Budve“ – naglasila je Marija Pjerotić, predsjednica NVO „Feštađuni“, koji su ujedno i osnivači karnevala.

20karnevallogoGospođa Pjerotić je posebno istakla značaj budvanskog Abruma ( abrum – mamac, poziv na karneval) tokom prvog dana karnevalskih svečanosti, kada se cjelokupno lokalno stanovništvo i ugostitelji Starog grada uključuju u dočekivanje Feštađuna i njihovih gostiju, koji predvođeni Kapom od Karnevala pozivaju sve na feštu.

Na samom kraju konferencije za novinare predstavljena je i himna budvanskog karnevala, koju je komponovao poznati muzičar Dragoljub Đuričić, a njeno emitovanje i vesele Feštađunke odmah su privukle pažnju inostranih gostiju koji su šetali Starim gradom.

Portal Analitika