Abiznis

Održana Konferencija povodom lansiranja izvještaja MOR-a

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku prof.dr Vujica Lazović, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, Sara Elder, Međunarodne organizacije rada i Arijana Nikolić Vučinić, generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama u Ministarstvu prosvete otvorili su danas, 20.04.2016. godine, Konferenciju „Tranzicija na tržištu rada maldih žena i muškaraca u Crnoj Gori“.
Održana Konferencija povodom lansiranja izvještaja MOR-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj koji je danas prezentovan, proizvod je bliske saradnje Ministarstva rada i socijalnog staranja, Međunarodne organizacije rada i Zavoda za statistiku Crne Gore. Naime, u skladu sa obavezama predviđenim Programom dostojanstvenog rada za Crnu Goru za period 2015 - 2017. godine, Zavod za statistiku Crne Gore je, krajem 2015. godine, sproveo istraživanje „Od škole do posla“, a na temu tranzicije mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada.

Izvještaj „Tranzicija na tržište rada mladih žena i muškaraca u Crnoj Gori“, i istraživanje koje mu je prethodilo, predstavljaju jedan snažan vid nadogradnje aktuelnih napora u dijelu politika koje su namijenjene mladima.

Takođe, Izvještaj predstavlja svojevrsnu platformu za dodatno jačanje zajedničke saradnje u međusobno nerazdvojivim oblastima obrazovanja i zapošljavanja.

Osim toga, ovaj izvještaj će biti od značaja za kreiranje Bijele knjige o zapošljavanju i rodno osjetljivom zapošljavanju mladih, dokumentu posvećenom zapošljavanju mladih, a na kojem trenutno radi međuresorna radna grupa kojom rukovodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada i UN sistemom.

Portal Analitika