Abiznis

MORT: Nijedan planski dokument za Budvu ne radimo tajno

Povodom jučerašnjeg saopštenja dijela budvanskih partija i civilnog sektora koji su poručili da se stane na put planskoj gradnji Budve i tajnom izradom dokumenata, oglasilo se i Ministarstvo održivog razvoja i turizma demantujući ove navode, ističući da se nijedan planski dokument u ovom resoru ne radi tajno.
MORT: Nijedan planski dokument za Budvu ne radimo tajno
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako tvrde, svaki usvojeni plan može se naći na sajtu i svaki se radi u skladu sa najboljom praksom i prolazi javne rasprave.

"Ministarstvo vrlo ozbiljno shvata sve inicijative iz političkog i civilnog sektora i na tim osnovama sprovodimo aktivnosti u svojoj nadležnosti. Stoga poziv gore navedene grupacije da ozbiljno shvatimo njihove zahtjeve, cijenimo izlišnim, a prijetnju da može doći do radikalizacije situacije u Budvi smatramo neozbiljnom i kontraproduktivnom. Jer, Ministarstvo održivog razvoja i turizma zasigurno neće neracionalno insistirati na bilo kom stanovištu za koje se dokaže da ga je potrebno revidovati, ali ga sigurno neće ni revidovati samo zato što je zaprijećeno “radikalizacijom situacije", tvrde iz ovog resora.

Oni su precizirali da, što se tiče luke Budva, planski dokument se radi u skladu sa planom višeg reda, a to je Prostorni plan posebne namjene za morsko dobro.

"Tokom njegove izrade urađena je anketa sa građanima, isti će se naći na javnoj raspravi, a biće kako u fazi prednacrta, tako i u fazi nacrta, poslat opštini Budva na mišljenje. Napominjemo da su predstavnici opštine uvijek uključeni u proces izrade državnih planskih dokumenata, bilo kroz komentare na programski zadatak ili kroz mišljenja na nacrt plana. Što se tiče Slovenske plaže, tu ništa nije ni moglo biti tajno, jer, kao nastavak prethodnih aktivnosti na planskom definisanju ovog lokaliteta, tek slijedi raspisivanje međunarodnog urbanističko - arhitektonskog konkursa u skladu sa zakonom", kažu iz Ministarstva.

Kada je u pitanju ostrvo Sveti Nikola, resor tvrdi da je ono obrađeno kroz Prostorni plan za obalno područje koji je upravo prošao javnu raspravu.

"Na raspravi je obrađivač Plana dobio sugestije o potrebi revidovanja ponuđenog rješenja za ovo ostrvo, u smislu smanjenja smještajnih kapaciteta. Ta sugestija je ocijenjena konstruktivnom i ozbiljno razmatrana, te će neke od izmjena Plana biti upravo u tom pravcu. Uostalom, izvještaj sa javne rasprave za Plan za obalno područje je u fazi izrade. On će biti objavljen i čitava crnogorska javnost će biti u mogućnosti da se upozna sa njim. Kontardiktoran je zahtjev da se pri planiranju uzima u obzir integralan pristup crnogorskoj obali, kad se zna da smo upravo zbog toga i ušli u proces izrade Plana za obalno područje, čija je osnova Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana", kažu iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, ne razumiju u potpunosti apel upućen Ministarstvu da svako ima pravo u skladu sa zakonom, da bude obaviješten o poslovima uređenja prostora, daje inicijative i mišljenja.

"Ne znamo na koji je to način Ministarstvo ikada ikoga spriječilo da učestvuje, na zakonom propisan način, u proceduri donošena planskog dokumenta, ili podnese određenu inicijativu ili mišljenje na plan. Naprotiv, pozivali smo ranije javno, a pozivamo i sad, da se dostave konkretne sugestije ili primjedbe, a iste će biti sa dužnom pažnjom razmotrene. Nažalost, formulacije da “ozbiljno shvatimo zahtjeve”, “se dogovaramo sa građanima”, “ne srljamo u projekte” ne daju prostora za dovoljno argumentovan dijalog zbog svoje paušalnosti i neodređenosti. Ova institucija ne strepi od konstruktivnih inicijativa građana i njihovog učešća u planiranju prostora, već ih podržava. Ono što, pak, predstavlja problem u mnogim drugim slučajevima, je miješanje politike tamo gdje joj nije mjesto. Konstruktivna i konkretna komunikacija lišena političke pozadine, naš je cilj, te smo na takvim sagovornicima uvijek zahvalni. Pitajte - prije slanja saopštenja i biće vam odgovoreno. Podnesite inicijativu i biće razmotrena. Pošaljite primjedbu biće pažljivo analizirana. Jednostavno i transparentno", poručili su iz ovog resora.

Portal Analitika