Zanimljivosti

Dobar grafit može ukrasiti zgradu

Ružne poruke, prostakluci i šovinističke parole, ili prosto imena ispisana na mnogim javnim površinama, stvaraju sliku zbog koje grafiti mnoge ljude asociraju uglavnom na vandalizam. Posljednjih godina, međutim, neke podgoričke fasade ukrašene su zaista zanimljivim kreacijama, koje potvrđuju da su grafiti prevashodno vrsta modernog umjetničkog izraza.
Dobar grafit može ukrasiti zgradu
Portal AnalitikaIzvor

Sociolog Andrija Đukanović za Pobjedu je komentarisao različiti doživljaj grafita.

- Dosta ljudi shvata da je riječ o modernoj, urbanoj umjetnosti, ali većina ih još doživljava kao vandalizam. Što se tiče ,,pravih“ grafita, u Podgorici zaista ima sjajnih primjera da je riječ o umjetničkom izrazu. Nažalost, čini mi se da su još u većini razni natpisi, koji prenose čak i poruke netolerancije. Uz to, rekao bih da u takvom obliku izražavanja svojih stavova i te kako fali originalnosti - kazao je Đukanović.

On smatra da je u posljednje vrijeme u Podgorici napravljeno nekoliko grafita koji, poput pravih umjetničkih djela, nose svoju poruku. Podsjeća na širom svijeta poznate grafite britanskog umjetnika Benksija, kroz koje umjetnik daje svoju sliku društvenih pojava.

- Crtanje grafita nije vandalizam, već poprima karakteristike ozbiljne umjetnosti koja traži ulaganje i vještinu likovnog izražavanja. Smatram da dobar grafit može ukrasiti zgradu. Posebno kad je riječ o onima čije su fasade oronule, kakvih je poprilično u Podgorici - rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, crtači grafita su umjetnici kojima treba dati priliku da se izraze, ali da to bude u skladu sa pravilima i uz dozvolu gradskih vlasti.

- Na taj način izbjegla bi se kvalifikacija da se radi o vandalskom činu iako, s druge strane, grafit zapravo predstavlja neku vrstu kršenja pravila. Generalno, crtanje grafita koji su sadržajni u umjetničkom smislu, nije negativna pojava. Tu, recimo, mislim na nekoliko grafita Preko Morače, koji prenose poruke velikih umjetnika i ljudi. One druge, kojima se izražavaju dnevnopolitičke frustracije ili šalju poruke mržnje, zaista treba smatrati vandalizmom – kazao je Đukanović.

Navijački grafiti

Đukanović smatra da su neki navijački grafiti u Podgorici interesantni, ali generalno ocjenjuje da nijesu pretjerano kvalitetni.

- Najviše je tih navijačkih grafita, ali uglavnom spadaju u one nekreativne. Neki su urađeni zaista lijepo u tom zanatskom dijelu, ali nijesu previše kreativni. Na tom planu uticaj Zapada je uočljiv. Podrška fudbalskim klubovima putem grafita započela je u Zapadnoj Evropi, kao i organizovani navijački pokreti. Mislim da bi zgrade ljepše ukrasili neki drugi motivi – ocijenio je Đukanović. (Pobjeda)

Portal Analitika