Društvo

Rekordan broj pelikana u NP Skadarsko jezero

Ovu godinu upamtiće mnogi ornitolozi i biolozi koji se bave istraživanjima u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, jer su ovih dana oboreni rekordi kada je u pitanju brojnost pelikana na tom prostoru.
Rekordan broj pelikana u NP Skadarsko jezero
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, ornitolozi Javnog preduzeća za nacionale parkove Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore izbrojali su u NP Skadarsko jezero oko 160 pelikana. Pored značajne brojnosti ove populacije ptica, raduje nas i činjenica da je i broj mladih veći u odnosu na prethodne godine, pa možemo sa zadovoljstvom kazati da je ovogodišnje gniježđenje više nego uspješno.

"Podsjećamo da ovolika brojnost pelikana nije zabilježena do sada, iako ornitolozi već dugi niz godina vrše istraživanja ove vrste u NP Skadarsko jezero. Broj od 160 pelikana prevazilazi i rezultate iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, koje su dugo vremena pominjane kao najuspješnije godine.  Ornitolozi tvrde i da je stanje na terenu, kada je u pitanju brojnost pelikana, samo dokaz da su konzervacione metode koje se sprovode u specijalnom rezervatu Pančeva oka omogućile, nakon nekoliko godina, uslove za povećanje brojnosti populacije i smanjenje njihovog uznemiravanja", navodi se u saopštenju NP Skadarsko jezero.

Prelijepa slika velikog broja pelikana koju su ornitolozi zatekli juče na jezeru objašnjava i trenutnu situaciju na ulcinjskoj Solani gdje redovnim monitoringom ptičijih vrsta koju vrše JP NP CG i Prirodnjački muzej nije utvrđeno prisustvo pelikana.

Prošlogodišnjim monitoringom u NP Skadarsko jezero utvrđeno je prisustvo oko 60 pelikana.

Portal Analitika