Društvo

Ozon i Lake fest obilježavaju Dan planete Zemlje

Ekološki pokret "Ozon" i Lake fest već treću godinu organizuju akciju uređenja prostora koji se koristi tokom trajanja tog popularnog muzičkog festivala, a kojom će biti obilježen 22. april - Dan planete Zemlje.
Ozon i Lake fest obilježavaju Dan planete Zemlje
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nekad popularno gradsko izletište koje se nalazi u neposrednoj blizini Krupačkog jezera, prepoznato po zaštitnoj šumi topola, koja je prije par godina usled nevremena pretrpjela značajno oštećenje, prepoznato je kao veliki potencijal za turističku valorizaciju, pa se shodno tome Ozon i Lake fest trude da ukažu na neophodnost kontinuiranog unapređenja stanja na tom prostoru.

Ovogodišnja akcija, koja je registrovana i kao dio globalne kamanje "Earth day", kao i prethodnih godina imaće otvoren karakter, pa organizatori ističu da se nadaju podršci i učešću velikog broja građana, kako bi se uticalo na odgovoran odnos prema prostoru.

Kako se navodi u saopštenju, planirani su i edukativni i drugi sadržaji, pa će direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović održati predavanje za učenike Srednje Ekonomsko-ugostiteljke škole na temu razvoja ekoturizma, a poznati nikšićki bendovi će zasaditi po sadnicu topole što će imati posebnu simboliku i pratiti moto globalne kampanje koja ove godine podstiče slične akcije putem slogana "Sadnice za Planetu".

Perović je istakao da tradicionalnom akcijom na prostoru krupačkih topola nastoje da skrenu pažnje javnosti i nadležnih insituticija na potrebu revitalizacije tog prostora, kao i pravilne valorizacije u turističke svrhe.

On je naglasio da je šumski kompleks u lošem stanju, te će i ovog puta akcenat staviti na potrebu pošumljavanja i obnove topola koje su prije nekoliko godina oštećene tokom vremenskih nepogoda, ističući da je izostalo dobro upravljanje, čime su se mogle ublažiti posljedice.

"Želimo da budemo inicijatori kvalitetne međusektorske saradnje koja je preduslov za unapređenje kvaliteta životne sredine i kvaliteta života zajednice, pa se nadamo da će i lokalna uprava prepoznati prostor da se uključi i da podršku. Očekujemo i dobar odziv sugrađana i dobro druženje sa akcijašima tog dana, jer mi smo neko ko želi da osjeti puls svog grada i kroz direktnu komunikaciju sa ljudima svih starosnih dobi dobijemo korisne informacije, savjete, sugestije kako bi i naše aktivnosti bile planirane na način da odgovore potrebama zajednice", rekao je Perović.

Akciju tradicionalno podržavaju Elektroprivreda Crne Gore i Pivara Trebjesa Nikšić koje su, kao i Lake fest, dobitnici "Zelene zvijezde", čime se vrši promocija i te godišnje nagrade za zaštitu i unapređenje životne sredine koju je 2010. godine utemeljio Ekološki pokret "Ozon", a koju je do sada dobilo ukupno 30 dobitnika, uglednih međunarodnih i domaćih institucija, grupa građana  i pojedinaca u različitim kategorijama sa ciljem podsticanja odgovornog odnosa prema prirodi i zajednici.

Direktor Lake festa Peđa Zečević je kazao da su oni od prvog održavanja festivala posvetili značajnu pažnju zaštiti životne sredine i trudili se da festival bude prepoznat upravo i po tom važnom segmentu.

On je naglasio da ne misli samo na veliki trud koji ulažu oko sanacije otpada, već na viziju da od tog pomalo zaboravljenog izletišta naprave prostor koji će se aktivno koristiti  tokom cijele godine, a ne samo tokom festivalskih dana.

"Mi smo i po prirodi stvari veoma posvećeni obnovi šume topola, koja sem zaštitnog ima i mnogo drugih efekata, kao što je adaptacija na klimatske promjene, pa se zbog toga i rodila ideja da organizatori akcije i poznate nikšićke muzičke grupe sađenjem "svojih" sadnica daju i konkretan doprinos tom plemenitom cilju", zaključio je Zečević.

Portal Analitika