Politika

SNP: Skandalozno poskupljenje vode u Pljevljima

Voljom vladajuće koalicije u Pljevljima izvršen je nelegalan udar na sve skromnije kućne budžete stanovnika ovog grada tako što je Odbor direktora DOO „Vodovod“ povećao cijenu vode za piće za 33 procenta i ona sad iznosi 60 centi po kubiku. Ova skandalozna odluka aminovana je na očigledno nezakonit način od strane nelegalnog predsjednika Opštine Mirka Đačića, zbog čega će SNP tražiti ocjenu njene ustavnosti od Ustavnog suda Crne Gore, najavljeno je iz pljevaljskog odbora SNP-a.
SNP: Skandalozno poskupljenje vode u Pljevljima
Portal AnalitikaIzvor

-Pomenutu odluku ne prati detaljno obrazloženje i kalkulacija kojom bi se opravdalo povećanje cijene vode za piće. Upravo u toj činjenici se ogleda i samovolja Odbora direktora, na čelu sa funkcionerom DPS-a Avdom Ajanovićem i nelegalnog predsjednika Opštine, jer očigledno nijesu postojali nikakvi suštinski razlozi za takav potez. Naime, cijene ulaznih parametara, kada je u pitanju snabdijevanje vodom za piće, nijesu se promijenile, niti je u značajnijoj mjeri došlo do bilo kakve promjene u tekućem održavanju vodovodne mreže da bi to uticalo na povećanje cijena ove usluge do granica da voda u Pljevljima bude skuplja nego u većini primorskih gradova ili u Podgorici- navedeno je u saopštenju.

Ovakvom odlukom godišnji prihod DOO „Vodovod“ biće uvećan za oko 250.000 eura.

-U situaciji kada su svi ulazni parametri koji utiču na cijenu vode ostali isti, a neki i smanjeni, kada su plate zaposlenima smanjene za 15 odsto, kada je odobren kredit preduzeću u iznosu od 120.000 eura radi rješavanja tehnološkog viška, onda se s pravom postavlja pitanje šta u suštini ovo povećanje cijena vode za piće znači. Dodatni razlog za ogorčenje velikog broja Pljevljaka ovom odlukom je i činjenica da tokom većeg dijela godine građani vodu iz vodovoda ne smiju koristiti za piće kakva je, upravo, i sadašnja situacija u kojoj od početka marta ove godine do danas voda iz gradskog vodovoda nije za ljudsku upotrebu. Logičan zaključak je da je Odbor direktora Vodovoda zanemario osnovnu činjenicu, a to je da Pljevljaci tokom većeg dijela godine dobijaju tehničku vodu i umjesto da razmišlja o rješenju tog krucijalnog problema i u krajnjem o snižavanju cijena, to tijelo se odlučilo za povećanje cijena i to, može se reći, robe sa lažnom deklaracijom- ističe se u saopštenju.

Svjesna nelegalnosti i pogubnosti ove odluke Odbora direktora DOO „Vodovod“, Socijalistička narodna partija je na poslednjoj sjednici Skupštine Opštine postavila na tu temu odborničko pitanje, “ali ne gaji iluziju da će dobiti adekvatan odgovor od onih koji na svakom koraku i u svakom potezu potvrđuju da ne rade u korist građana Pljevalja, već u korist i u interesu pojedinaca i vladajuće oligarhije u Crnoj Gori ne prezajući ni od očiglednog kršenja zakonskih normi”.

-Kada je u pitanju odluka o povećanju cijena vode za piće, njena manjkavost se pored nepostojanja nikakvog opravdanog razloga za nju, odnosno kalkulacije, ogleda i u tome što je saglasnost na tu odluku dao predsjednik Opštine, a ne Skupština Opštine kao osnivač DOO „Vodovod“ kako je to i predviđeno članom 18 stav 3 važećeg Statuta ovog preduzeća. Shodno pomenutom aktu saglasnost na povećanje cijena vode za piće daje Skupština opštine Pljevlja, a ne predsjednik Opštine kako je to urađeno u ovom slučaju. Upravo ta činjenica biće razlog da SNP u najskorije vrijeme zatraži ocjenu ustavnosti ove Odluke od strane Ustavnog suda Crne Gore. Takođe, opravdano sumnjamo da je ovakva odluka DOO „Vodovod“ uvod u niz poskupljenja i drugih komunalnih usluga od strane preduzeća čiji je osnivač Skupština Opštine i na čijem se čelu u Odborima direktora i na mjestima direktora nalaze kadrovi vladajuće koalicije. Time će se još jednom pokazati da aktuelna vlast u Pljevljima ne zastupa interese građana i da je, u suštini, uzurpatorska i nelegitimna, jer je upravo na takav način i formirana nakon nedemokratskih lokalnih izbora- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika