Politika

VLAHOVIĆ: Lekcija iz Tivta

Lako je vidjeti i izračunati: nema pameti, a ni opravdanja ili izgovora da stranke koje se prepoznaju u sintagmi "crnogorska demokratska i građanska politika" nastave sa neozbiljnim ponašanjem. Što je dosta, dosta je.
VLAHOVIĆ: Lekcija iz Tivta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lideri koji su izabrali da "ostanu kući" i da se ne upuste u zajedničku izbornu trku ne zaslužuju ozbiljni komentar.

Oni koji su izbjegli, manje ili više umješno i uvjerljivo, da prihvate ponudu za zajedničku listu sa srodnim i bliskim partijama, sada mogu da sabiraju i oduzimaju glasove i procente do mile volje. Jedan od stotinu je njihova mjera.

Brojke su jasne, nemilosrdno definitivne. Da li će uticati na spremnost gorepomenutih da konačno, pardon, mućnu glavom?

Još je tužnija mogućnost da se potreba zajedništva ipak spozna, a da se, onda, po starom lošem crnogorskom običaju sve to izgubi u "visokoumnoj" i "principijelnoj" raspravi, koja u našoj političkoj kulturi obično služi da se prekrije nadgornjavanje do posljednjeg daha povodom... redosljeda na listi.

Pitanje nominalnog vođstva ne smije da bude presudno ili najvažnije. To je jasno, bar dok je svjež post-tivatski "ugođaj". Ono što jeste važno je upit što su nam prioriteti i ciljevi i kako da ih uvjerljivo objasnimo građanima.

Dakle, nije problem redosljed lidera i njihovih sujeta, već politički program i jedinstvena poruka te pretpostavljene grupacije.

Ta potrebna poruka i program ne može, na primjer, biti iskaz da "nećemo sa ovakvom opozicijom i sa ovakvom vlašću". To nije politički stav, već neubjedljivo i potrošeno opravdanje za svaki zamislivi politički potez i manevar.

Još manje to može biti očekivanje da se "udomite" kod vladajuće partije ili da ostanete/budete na njenoj listi, sa tri frtalja od poslanika. Ta "taktika" je otužna, bez obzira kako se zove "lider" ili partija ili koliko im je prošlost stranke "svijetla". Tragikomično.

Crnu Goru treba mijenjati sa crnogorske strane. Za one gadljive na sam pomen tog pridjeva, da ih oslobodimo muke: "crnogorske" u svim značenjima te riječi, od državnog, preko kulturnog i građanskog, do nacionalnog.

Dakle, ozbiljna crnogorska politika podrazumijeva ozbiljni politički program, kojem će crnogorski nacionalni i državni interesi biti okvir, smjernica, smisao i sadržina.

(Autor je predsjednik Cdu)

Dnevne novine 

Portal Analitika