Svijet

Francuska: Ako nas napadnu, reagovaćemo za 20 minuta

Francuska policija i antiterorističke jedinice ubuduće će u roku od 20 minuta moći da reaguju na svaki eventualni oružani napad u budućnosti.
Francuska: Ako nas napadnu, reagovaćemo za 20 minuta
Portal AnalitikaIzvor

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

"Osim više ljudstva, specijalne jedinice će dobiti nova odobrenja i tako zaobići tradicionalno preplitanje nadležnosti između policijskih i vojnih snaga koje može da uspori reagovanje", dodao je Kaznev.

Nove mjere će obezbijediti da za najmanje 20 minuta snage odgovore na napade u naseljenim mjestima bilo gdje u Francuskoj.

"U krizi naši građani očekuju besprekornu saradnju sve vrijeme. Nije vrijeme za takmičenje među jedinicama, već za jedinstvo, korišćenje resursa i saradnju u zajedničkom interesu", istakao je Kaznev.

Nakon napada u koncertnoj dvorani Bataklan 13. novembra kada je ubijeno 90 ljudi, u javnosti su se postavljala pitanja zbog čega je policijski odgovor naređen puna dva sata i 40 minuta nakon što su teroristi počeli da pucaju u sali.

Za to vrijeme ubijeno je još 40 ljudi u koordinisanim napadima u obližnjim restoranima.

Prošlog mjeseca parlamentarni odbor je saznao da su vojne jedinice bile blizu Bataklana u vrijeme napada, ali da nisu intervenisale.

Za reagovanje na incidente u Parizu zadužena je bila specijalna policijska jedinica BRI koja je stigla na lice mjesta poslije 40 minuta.

Izvor: b92.net

Portal Analitika