Politika

Novi ambasadori: Bojan Šarkić u Briselu, Igor Jovović u Rusiji

Bojan Šarkić će biti ambasador Crne Gore u misiji u Evropskoj uniji u Briselu, saznaju Dnevne novine iz dobro obaviještenih izvora. On će na toj funkciji zamijeniti Ivana Lekovića, kojem ističe mandat.
Novi ambasadori: Bojan Šarkić u Briselu, Igor Jovović u Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Šarkić je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, a diplomirao je međunarodno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1982. godine. Specijalističke studije je pohađao na Stufford Tutorial College Canterbury (Velika Britanija), Moskovskoj pravnoj akademiji (Rusija), te Pravnom fakultetu u Beogradu. Obavljao je poslove v.d. šefa Misije pri EU i NATO. U julu 2006. organizuje prvu posjetu predstavnika NATO HQ Crnoj Gori, da bi u decembru iste godine primio pozivno pismo od generalnog sekretara NATO za članstvo u Partnerstvu za mir, a 14. decembra, između ostalih, prisustvovao ceremoniji prijema Crne Gore u PzM u štabu NATO u Briselu.

Dnevnim novinama je nezvanično potvrđena i ranije objavljena informacija da će Igor Jovović biti ambasador Crne Gore u Rusiji. Jovović je državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Veljko Vlahović” u Titogradu (1969-1974), magistrirao ekonomske nauke oblast privrednog razvoja na Southern Ilinois University, Carbonadale, SAD (1981-1983). Od 1990. do 1998. bio je ambasador SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije u Etiopiji (detaširan i za Džibuti i Eritreju), a 20042006. ambasador Srbije i Crne Gore u Finskoj i Estoniji. Od oktobra 2009. do januara 2014. bio je ambasador Crne Gore u Srbiji. Jovović će u Moskvi zamijeniti Zorana Jocovića, kojem ističe mandat.

Očekuje se da će Jovović i Šarkić dužnosti preuzeti u junu ove godine. (Dnevne novine, CdM)

Portal Analitika