Društvo

Bošković: Nepoznavanje stranih jezika među ključnim problemima

Nepoznavanje stranih jezika jedan je od glavnih problema u obrazovnom sistemu Crne Gore, kazao je ministar prosvjete, Predrag Bošković i najavio učenje engleskog od predškolskog uzrasta, kao i otvaranje gimnazije na tom jeziku.
Bošković: Nepoznavanje stranih jezika među ključnim problemima
Portal AnalitikaIzvor

On je, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade u Kolašinu, kazao da je među ključnim problemima u obrazovanju nepoznavanje stranih jezika za šta prigovara, kako je naveo, i biznis zajednica.

Bošković je poručio da će se zbog toga dodatno povesti računa o poznavanju engleskog jezika i najavio njegovo učenje od predškolskog uzrasta, kao i otvaranje Gimnazije na engleskom jeziku.

"Nepoznavanje stranih jezika je jedna od glavnih primjedbi i biznis zajednice. Stoga, u saradnji sa našim partnerima iz međunarodne zajednice, engleski jezik će se učiti od predškolskog do visokog obrazovanja", saopštio je on.

Bošković je, govoreći o nedostacima u srednjem obrazovanju, ukazao da će već ove godine postojati specijalizovana odeljenja u gimnazijama - matematička, filološka, sportska i Gimnazija na engleskom jeziku.

On je rekao da se postoji problem i kada je u pitanju izjednačavanje matura.

“Dešavala se velika prolaznost srednjih stručnih škola na fakultetima, uz polaganje vrlo upitne mature koja treba da bude kvalifikativni osnov za upis na fakultete, a ostavlja se puno prostora za nedomaću radnu snagu upravo u tim poslovima koji se tiču srednje stručnog obrazovanja”, pojasnio je Bošković.

 

Portal Analitika