Društvo

VLADA: Eliminisati postojeće slabosti u zdravstvu

Cilj reforme u zdravstvu je eliminisanje postojećih slabosti, saopšteno je nakon sjednice Vlade i poručeno da će se, kroz nove procese, zdravstveni sistem drugačije organizovati, ostvarujući pritom finansijske rezultate.
VLADA: Eliminisati postojeće slabosti u zdravstvu
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je danas završila dvodnevnu tematsku sjednicu „Reforme za konkurentnost - 2020“ u Kolašinu kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Vlade, strukturna reforma u sistemu zdravstva podrazumijeva poboljšanje i unaprjeđenje na mjestima prepoznatih slabosti sistema, čime se želi postići finansijski održiv zdravstveni sistem, koji uz efikasnost pruža odgovarajući kvalitet za sve korisnike usluga.

„Cilj reforme je da se te slabosti eliminišu, a da se kroz nove procese sistem drugačije organizuje, ostvarujući pritom ekonomske i finansijske rezultate“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predviđene mjere vu toj oblasti fokusirane, između ostalog, na kontinuirano podizanje nivoa stručnosti, unapređenje upravljanja u zdravstvenim ustanovama, kao i reformu modela finansiranja.

U saopštenju se kaže da je za postizanje cilja održivog ekonomskog rasta i ukupnog progresa društva potrebna racionalnija, efikasnija, bolje motivisana administracija, uz istovremeno jačanje sistema nadzora i odgovornosti za preuzete obaveze, od nivoa rukovođenja do svakog radnog mjesta u administraciji.

Navodi se da su predložene mjere administrativne reforme koncipirane tako da dovedu do kvalitetnije organizacione, funkcionalne i tehničke povezanosti unutar i između nadležnih organa, kvalitetne, efikasne razmjene podataka i informacija, efikasnosti postupaka, kao i do kvalitetnijeg zadovoljavanja prava i interesa privrednih subjekata, crnogorskih građana i stranaca.

„Đukanović je izrazio zadovoljsvo sadržajem i kvalitetom rasprave i usaglašenih rješenja i naglasio da se u narednom periodu Vlada u cjelini mora snažno i odgovorno usredsrediti na dosljednu realizaciju postavljenih reformskih ciljeva“, dodaje se u saopštenju.

 

MINA

Portal Analitika