NATO

Poša: Crna Gora u NATO najkasnije do maja 2017.

Osnovni cilj NATO-a je trajan mir i stabilnost država članica i zaštita zajedničkih osnovnih vrijednosti – demokratije, ljudskih sloboda, blagostanaj, mira i stabilnosti i vladavine prava'', kazao je potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Abaz Kujović otvarajući tribinu koja je u bjelopoljskom hotelu ,,Centar" održana danas (19. april) u okviru NATO Info dana.
Poša: Crna Gora u NATO najkasnije do maja 2017.
Portal AnalitikaIzvor

Na tribini su, kako je saopšteno iz Komunikacionog tima za NATO,  govorili i mađarski ambasador Kristijan Poša i nacionalni koordnitor za NATO, ambasador Vesko Garčević. Istaknuta je činjenica da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o evroatlanskim integracijama uz podsjećanje da crnogorsko priključenje NATO-u garantuje sigurnost regiona.

Govoreci na tribini, mađarski ambasador je akcenat stavio na istorijska iskustva njegove zemlje poslije Drugog Svjetskog rata i mađarskom putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama. U tom kontekstu, ambasador Poša je povukao paralelu sa Crnom Gorom i zaključio da je za zemlje poput naše, potpuna integracija u NATO i EU jedini pravi put u sigurnu budućnost i da se na taj način garantuje ne samo stabilnost države, već čitavog regiona i Evrope.

,,Crna Gora je među zapadno-balkanskim državama napravila najveći korak. Otvorila je 22 poglavlja, pored kojih je dva zatvorila. Mislim da njeni stanovnici na to treba da budu veoma ponosni, kao i da ih dijeli nekoliko mjeseci od punopravnog članstva”, zaključio je ambasador Poša. On je kazao da će "Crna Gora na punopravno članstvo u NATO čekati najkasnije do maja naredne godine, iako je vjerovatnije da su u pitanju mjeseci".

U debatu su se uključili i predstavnici političkih partija vlasti i opozicije, kao i predstavnici NVO sektora, što je dalo mogućnost da se u otvorenom razgovoru argumentovano razjasne dileme oko pitanja referenduma za NATO, te pitanja vezana za prava i obaveze koje za Crnu Goru proizilaze iz članstva, kao i ostale aktuelne teme vezane za proces evroatlanskih integracija.

Info dan o evroatlantskim integracijama koji su organizovali Opština Bijelo Polje i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo NATO, počeo je izuzetno dobro posjećenim programom na Glavnom gradskom trgu, gdje su aktivisti Bjelopoljskog demokratskog centra dijelili informativni materijal i u direktnom razgovoru informisali građane o aktuelnostima u Sjevernoatlanskom savezu i crnogorskom evroatlanskom putu.

„Veliki broj ljudi danas je sa nama na trgu, kako bi pružili podršku učlanjenju Crne Gore u NATO. Postavili smo i info punkt, na kojem se građani mogu informisati o aktivnostima koje naša zemlja sprovodi na tom putu", objasnio je Izvršni direktor NVO "Bjelopoljski demokratski centar", Zdravko Janjušević Janjušević, i dodao da, prema raspoloživim istraživanjima, raste procenat građana koji podržavaju NATO integracije.

Uslijedilo je predavanje učenicima završnih razreda Gimnazije "Miloje Dobrašinović" Bijelo Polje. Ambasador Mađarske je govorio o funkcionisanju diplomatskog predstavništva u inostranstvu, sa posebnim osvrtom na rad Ambasade Mađarske u Podgorici. On je takodje govorio i o kulturi i istoriji svoje zemlje, te o ekonomskom razvoju u posljednjih 20 godina. Posebno je istakao korake koje je Mađarska, kao kontakt ambasada, preduzela u cilju podrške crnogorskog puta ka članstvu u NATO.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, je kazao da je značajno što ćemo 19. maja potpisati protokol o pristupanju jer će se desiti samo dva dana nakon obilježavanja 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Ambasadore Garčević je ukazao na važnost položaja u kojem se trenutno nalazimo, koji će se dodatno učvrstiti i dokazati da je taj proces nedvosmislen i nepovratan. Pojasnio je i šta članstvo znači u političkom, ekonomskom i bezbjednosnom smislu.

,,Istorija nas nije mazila. Mislim da je došlo je vrijeme da mislimo strateško, da gledamo daleko u budućnost i uradimo nešto da se ružne stvari ne ponove ni nama, ni našoj djeci, ni djeci naše djece”, konstatovao je ambasador Garčević.

Na izuzetno dobro posjećenoj tribini bili su predstavnici lokalne uprave, lokalnog parlamenta i bjelopoljske privrede.

 

Portal Analitika