Politika

Đukanović: Ni cent tekuće potrošnje ne smije biti iz zaduženja

Nijedan cent tekuće potrošnje ne smije biti iz zaduženja, poručio je premijer Milo Đukanović. On je, drugog dana tematske sjednice Vlade, u Kolašinu, kazao da ne smijemo ni pomisliti na povećanje poreza, već moramo pažljivo razmišljati kako ih dodatno smanjivati.
Đukanović: Ni cent tekuće potrošnje ne smije biti iz zaduženja
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je poručio da je neophodno razmotriti sistematičnost poreskog sistema, otkloniti komplikacije u njegovoj implementaciji i smanjiti ovo opterećenje. Ministri finansija i pravde, Radoje Žugić i Zoran Pažin saglasni su da je neophodno inkriminisati umišljajno neplaćanje doprinosa, a ujedno zaštiti one koji imaju objektivne poteškoće.

Žugić je siguran da treba napraviti sve da sistem zdravstva bude održiv i u interesu naših građana, dok ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović matra da je potrebno ojačati ulogu porodičnih ljekara i liječenja na primarnom nivou, a smanjiti suvišno upućivanje kod specijalista.

Premijer je Milo Đukanović kazao je juče da je potrebno povratiti funkcionalnost sistema i proces donošenja odluka vratiti onamo gdje im je po Ustavu mjesto, objavljeno je na Vladinom Tviteru.

Po završetku sjednice, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović novinarima je saopštio da je Vlada utvrdila set reformi u cilju povećanja konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Taj set, kako je objasnio Lazović, sadrži šest paketa. Prvi se odnosi na tržište rada, razvoj malog i srednjeg biznisa, na održiv penzioni sistem, obrazovanje, zdravstvo, reformu javne uprave i reformu administracije.

Lazović je saopštio da je, prema toj strategiji, i plan da se do 2025. Bruto-društveni proizvod po glavi stanovnika poveća na 10.000 eura.

"Do tog ciljanog indikatora smo došli projektujući stope rasta od 2016. do 2020. godine od četiri odsto, a od 2021. do 2025. godine 4,5 odsto. Takođe, ciljani indikatori su i da se poveća stopa aktivnosti radne snage sa 86 na 91 odsto prosjeka Evropske unije do 2020, da se poveća stopa zaposlenosti sa 51 na 56 odsto u starosnoj dobi od 15 do 64 godine do 2020. i da u ovom periodu do 2020. imamo 20.000 novozaposlenih u Crnoj Gori", kazao je Lazović.jojoj

Ministar finansija Radoje Žugić prenio je zaključak sa sjednice Vlade - da se javna potrošnja mora finansirati iz tekućih prihoda.

"Dobru fiskalnu konsolidaciju prihodne strane moramo uvesti i na rashodnoj strani i trošiti ono što je objektivno moguće. Osnovni zaključak u ovom dijelu sa dvodnevne sjednice Vlade, jeste da u idućoj godini tekuću javnu potrošnju možemo i moramo finansirati samo iz tekućih javnih prihoda. Nikakva zaduženja za taj važni segment javne potrošnje ne možemo imati. Ostaje nam prostor za razvojne, ili kapitalne projekte, koje ćemo finansirati kroz kapitalni budžet, kroz njegovu novu komponentu", kazao je Žugić.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je ne sjednici da je potrebno unaprijediti zapošljavanje sposobnih i davanje otkaza onima koji nesavjesno rade u upravi.

Na sjednici Vlade, ministar prosvjete Predrag Bošković je saopštio da je široko obrazovanje zastarjeli koncept.

"Potrebno je usmjeravanje i razvoj konkretnih tržišno potrebnih oblasti. Za razvoj obrazovanja jedna od ključnih stvari je motivisanje najboljih đaka da se školuju da budu nastavnici", poručio je Bošković.

Vlada i danas na sjednici analizira stanje i definiše niz konkretnih reformskih mjera u oblastima javne uprave, javnih finansija, preduzetništva, investicija, razvoja malih i srednjih preduzeća, tržišta rada kao i zdravstvenog, socijalnog, penzionog i obrazovanog sistema.

Izvor: RTCG, foto: gov.me

Portal Analitika