Svijet

Olbrajt: U Putinovim rukama loše karte, ali vješto igra

Bivša šefica američke diplomatije Madlen Olbrajt smatra da je predsjednik Rusije Vladimir Putin "pametan, ali veoma zao čovjek", kao i da je Rusija zemlja koja provocira, a potom se osjeća uvrijeđeno.
Olbrajt: U Putinovim rukama loše karte, ali vješto igra
Portal AnalitikaIzvor

Madlen Olbrajt je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", rekla da je Putin oficir KGB-a koji želi da ima kontrolu i vjeruje da su se svi urotili protiv Rusije, što nije tačno.

"On ima loše karte u rukama, ali ih je dobro iskoristio, barem kratkoročno. Vjerujem da je njegov cilj da minira i izazove podijele u EU. On želi da NATO nestane iz njegove sfere uticaja", objasnila je Olbrajtova.

Iznijela je teoriju da je Rusija prošla krizu identiteta, dodajući da nikada neće zaboraviti šta joj je neko 90-ih godina u Moskvi rekao – da ga je sramota jer je Rusija bila supersila, a sada je Bangladeš sa raketama.

Putin je to iskoristio, ističe Olbrajtova, koja takođe smatra da su strahovi baltičkih država opravdani, i to zbog "metode asimetričnog vođenja rata, koju Rusija primjenjuje".

Olbrajtova je, na konstataciju da je Putin postigao svoj cilj da ponovo uspravi Rusiju, rekla da je to učinio time što je prvi put poslije 1945. jednu drugu zemlju u Evropi zaposjeo i anektirao – Krim u Ukrajini.

To, prema njenim riječima, nije trebalo dozvoliti.

"Putin je etablirao nacionalizam kako bi Rusima skrenuo pažnju sa činjenice da je njihova zemlja samo Bangladeš sa bombama", naglasila je bivša šefica američke diplomatije.

Prema njenim riječima, Putin je u Siriji intervenisao samo da bi skrenuo pažnju sa Ukrajine i ponovo ojačao uticaj Moskve na Bliskom istoku.

"Moram podvući da SAD nemaju problem sa Rusijom, sve dok ne okupira neku drugu državu", rekla je Madlen Olbrajt.

Kritikujući SAD zbog neprimanja sirijskih izbjeglica, navela je da "SAD ne mogu drugim državama da objašnjavaju šta treba raditi, ako same ne primaju više izbjeglica".

"Često sam prelijetala preko SAD. Mi smo velika zemlja i imamo puno mjesta", rekla je Olbrajtova i dodala da je i međunarodni sistem u Siriji umnogome doživio neuspeh.

"Svi su mislili da će ta kriza nestati. Agencije UN i EU su se ponašale tako kao da moraju da registruju izbjeglice olovkama, iako imaju računare", kaže bivša šefica američke diplomatije.

Izrazila je zabrinutost za EU ocijenivši da se ona raspada zbog hipernacionalizma. Ističe i da u svijetu postoje problemi za čije rješavanje je potrebno više zemalja, a SAD ne žele da budu svjetski policajac, niti su imperijalistička zemlja.

Novosti.rs

Portal Analitika