Politika

Abazović: Potpisivanje sporazuma do četvrtka

Funkcioner URA-e Dritan Abazović kaže da će Sporazum o slobodnim i fer izborima biti potpisan u naredna dva dana.
Abazović: Potpisivanje sporazuma do četvrtka
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da se to neće desiti danas, nego će se desiti ili sjutra veče ili u četvrtak ujutru, jer tehnički smo ostavili do tada do kada bi trebalo da bude završena i prva verzija lex-specialisa. Čekamo da Radna grupa koja radi i koja će raditi i danas i sjutra ujutru izađe sa tim prvim predlogom lex-specialisa koji će biti upućen Skupštini. Na taj način će početi i paralelni proces potpisivanja Sporazuma a nakon toga očekujemo da se odmah zakaže i Skupština što bude prije bilo moguće“, objašnjava on u izjavi za Antenu M, i dodaje da su pozvali i kolege koje nijesu učestvovale u pregovorima da potpišu Sporazum.

Navodi i da je imao uvid u nacrt lex-specialisa.

"Samo ono što je obuhvatio Sporazum to će biti pretočeno u lex-specialis kako bi se zadovoljila ta pravna strana tog Sporazuma”, navodi Abazović.

Lider SNP-a Srđan Milić za Antenu M kaže da još nije detaljno pregledao Sporazum te da će konačnu odluku o potpisivanju akta donijeti kada se upozna sa njegovom sadržinom.

"Da sačekamo da vidim prvo taj sadržaj. Ja sam odmah rekao da što se SNP-a tiče nema potpisivanja Sporazuma a postoje velike šanse za glasanje oko posebnog pravnog akta, normalno o tome će odluku donijeti nadležni organi SNP-a“, navodi on.

Milić ističe da postoje elementi iz Polaznih osnova SNP-a koji nijesu dio Sporazuma.

"Oni su predmet budućeg dijaloga nakon parafiranja Sporazuma a naročito sa DPS-om jer zaista smatramo da Uprava policije treba da pripadne, odnosno određena kontrolna funkcija u Upravi policije opoziciji. Takođe smatramo da određena preduzeća izuzetno važna sa aspekta onemogućavanja uticaja na glasače, kao što su Luka Bar ili Luka Kotor, bi trebalo da budu tamo naimenovana lica koja će obavljati funkciju nadzora i kontrole samo u onom dijelu koji se tiče zapošljavanja i finansija. I ovaj naš zahtjev koji se pomalo zaboravlja za Ministarstvom vanjskim poslova i evropskih integracija“, navodi Milić.

Izvor: Antena M

Portal Analitika