Abiznis

Poreski karavan: Održana tribina u Baru

U okviru projekta „Poreski karavan“, koji realizuje Poreska uprava, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG) i lokalnim samoupravama, danas je održana tribina za poreske obveznike u Baru.
Poreski karavan: Održana tribina u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Tokom događaja organizovanog uz podršku Opštine Bar, privrednici su imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa poreskim službenicima dobiju odgovore u vezi praktične primjene poreskih propisa, a naročito onih u oblasti ugostiteljsko-uslužnih djelatnosti koje su dominantne u južnoj regiji Crne Gore, kao što su porez na dodatu vrijednost, porez od samostalne djelatnosti, te porez na dohodak fizičkih lica.

U uvodnom obraćanju, pomoćnik direktora Poreske uprave u Sektoru za praćenje poreskih propisa i inspekcijski nadzor, Đorđije Žurić, saopštio je da je prioritet Poreske uprave uspostavljanje poreske disipline na dugoročnom nivou, kako kroz sankcionisanje nelegalnog poslovanja, tako i kroz edukaciju poreskih obveznika i uspostavljanje dvosmjerne komunikacije i jačanje odnosa povjerenja između državnih institucija i privrede.

Poreska uprava, kao servis privrednika i građana, nastoji da bude dostupna svim poreskim obveznicima, te da smjernicama za pravilnu primjenu poreskih propisa i pojednostavljivanjem procedura, smanji administrativno opterećenje ispunjavanja poreskih obaveza.

Generalni sekretar Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović, istakla je podršku koju UPCG pruža realizaciji projekta „Poreski karavan“, te pozvala privrednike da kroz interaktivnu komunikaciju sa poreskim službenicima razjasne nedoumice vezane za primjenu poreske legislative. Naglasila je da je UPCG jedan od najvažnijih partnera državnoj upravi i lokalnim samoupravama u izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta  kao neophodnog preduslova za dalji privredni rast.

Nakon održanih tribina u Budvi i Baru, karavan će biti nastavljen organizacijom događaja u Ulcinju –Kotoru, Tivtu i Herceg Novi, dok će se prva faza projekta završiti tribinom u Glavnom gradu Podgorici 31. maja 2016. godine.

Projekat „Poreski karavan“  organizovan je u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, a sve u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.

Portal Analitika