Društvo

Uehara u Pljevljima: Ekonomski razvoj i zaštita životne sredine

Predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić i Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Margaret En Uehara razgovarali su danas u Pljevljima o mogućnostima unaprijeđenja saradnje prvenstveno u privredno- ekonomskoj i oblasti zaštite životne sredine.
Uehara u Pljevljima: Ekonomski razvoj i zaštita životne sredine
Portal AnalitikaIzvor

Uehara u pratnji šefa Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD u Podgorici Marka Vajnberga boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti opštini Pljevlja u povodu obilježavanja sedmogodišnjice rada Američkog ugla u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

Đačić je izražavajući zadovoljstvo drugom posjetom Ambasadorke Uehara u posljednjih 12 mjeseci posebno istakao značaj postojanja i rada Američkog ugla za jačanje crnogorsko- američkih odnosa, u sferi kulture i društvenog života uopšte.

Đačić je ukazao i na dosadašnji veoma visok nivo saradnje uz zahvalnost narodu SAD na pomoći kojom je preko Ambasade i drugih američkih razvojnih organizacija koje su djelovale ili djeluju u Crnoj Gori u Pljevljima realizovano više infrastrukturnih projekata u cilju podizanja nivoa kvaliteta življenja svih građana.uehara

Tokom sastanka je bilo govora i o interesovanju velikih i prestižnih američkih kompanija za ulazak na crnogosko tržište, posebno u sektoru energetike, za šta su Pljevlja s obzirom na svoje potencijale pravo mjesto.

Ambasadorka Uehara najavila je da će u narednom periodu fokus Ambasade uz teme vladavine prava, razvoja demokratije i podrške i pomoći Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, biti usmjeren i na ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

Američki ugao u Pljevljima otvoren je 2. aprila 2009. godine kao rezultat saradnje Opštine Pljevlja i Ambasade SAD u Podgorici. U skladu sa sporazumom koji su zaključili Opština Pljevlja i Ambasada SAD, američki Stejt dipartment uložio je 50.000 dolara za nabavku namještaja, opreme i početne kolekcije materijala, a Opština je obezbijedila prostor i angažovala osoblje Američkog ugla.uehrara1

Ovaj svojevsrtan kulturni centar  do sada je organizovao preko 1100 dešavanja iz različitih oblasti, a samo u prva tri mjeseca ove godine  pedesetak programa sa 987 učesnika koje je posjetilo oko 1.500 građana.

Najpopularniji programi Američkog ugla su : časovi engleskog za predškolski uzrast, časovi konverzacije i posjete školama Fulbright stipendista, kreativne radionice sa djecom iz osnovnih škola, posjete seoskim školama, pezentacije programa stipendiranja i školovanja u SAD kao i društvene igre na engleskom jeziku sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

Portal Analitika