Svijet

Njujork: Ključno glasanje za Klintonovu i Trampa

U saveznoj državi Njujork danas će biti održani možda ključni stranački izbori za predsjedničku nominaciju demokrata i republikaca.
Njujork: Ključno glasanje za Klintonovu i Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, baš ovi izbori i za Hilari Klinton i za Donalda Trampa predstavljaju šansu da dodatno učvrste svoje pozicije favorita.

Pobjedom u Njujorku Klintonova i Tramp bi dobili veliki broj glasova delegata i time se približili nominaciji za predsjedničkog kandidata, poslije nekoliko poraza na prethodnim izborima koji su osnažili njihove rivale.

Kandidatkinja Demokratske partije Hilari Klinton, koja je osam godina predstavljala Njujork u Senatu, pokušala je u posljednjim satima kampanje da motiviše žene i manjine, njene najvjernije pristalice, da izađu na izbore. Poraz u toj državi zadao bi joj veliki politički udarac.

Ako njen protivkandidat Berni Sanders ne uspije da pobijedi u Njujorku, koji daje 247 delegata za nacionalnu konvenciju demokrata, ostaju mu veoma ograničene mogućnosti da promijeni ishod izbora.

Klintonova je do sada osvojila glasove 1.758 delegata od potrebnih 2.383, a Sanders ima 1.076 delegata i trebalo bi da dobije 68 odsto preostalih delegata da bi osigurao nominaciju.

Na izborima za kandidata Republikanske partije, Tramp, koji je rođen u gradu Njujork i živi u zgradi na Menhetnu koja nosi njegovo ime, ima mogućnost da, ako osvoji više od 50 odsto glasova, dobije svih 95 republikanskih kandidata.

Time bi se oporavio od nedavnih poraza i povećao šanse da osigura nominaciju prije stranačke konvencije u julu. Ako trka ne bude riješena do tada, postoji velika mogućnost da na konvenciji bude izabran Ted Kruz.

Tramp ima glasove 744, delegata, Ted Kruz 545, a Džon Kejsik 144. Za nominaciju republikanaca potrebno je 1.237 delegata.

Ukoliko kandidati ne prikupe dovoljan broj delegata predstavnik obje stranke biće izabran na stranačkim konvencijama u julu. Izbori će biti održani 8. novembra.

Izvor: b92.net

Portal Analitika