Abiznis

Montenegro Airlines: Nakon incidenta bezbjednost nije bila ugrožena

Povodom incidenta koji se dogodio nakon polijetanja aviona crnogorske kompanije sa aerodroma u Dizeldorfu, Montenegro Airlines je izdao sljedeće saopštenje:
Montenegro Airlines: Nakon incidenta bezbjednost nije bila ugrožena
Portal AnalitikaIzvor

Dana 16.04. 2016., na letu Montenegro Airlinesa YM 311, iz Dizeldorfa ka Podgorici, nakon polijetanja, pri standardnoj brzini a na visini 2440m, došlo je do udara ptice u vjetrobran aviona koji je napukao. Piloti Montenegro Airlinesa su postupili po procedurama koje su jasno definisane u ovakvim situacijama  i odmah zatražili od kontrole leta da se spuste na nižu visinu i da se vrate na aerodrom Dizeldorf kako bi se uradila kontrola, što im je i odobreno.

Sa obzirom da je avion bio pun goriva, standardna procedura nalaže da avion bude u holdingu (kruženju) oko aerodroma, neko vrijeme kako bi potrošio višak goriva i postigao težinu dozvoljenu za slijetanje.

Holding  je trajao 45-50min., na visini od 1500m, sa izvučenim točkovima, što je opet dio standardne procedure u avijaciji,  kako bi se usljed većeg otpora brže potrošilo gorivo.

Nakon slijetanja, mehaničari Air Berlina izvršili su kontrolu i procjenu napuknuća i donijeta je odluka da se vjetrobran aviona mora zamijeniti.

Kako je odmah bilo jasno da će procedura zamjene nešto duže trajati, svi putnici su smješteni u hotel i u nedjelju, 17.04.2016. u ranim jutarnjim časovima prebačeni drugim avionom Montenegro Airlinesa na odredište. 

Montenegro Airlines kao odgovorna kompanija kojoj je bezbjednost putnika, posada i flote uvijek na prvom mjestu u ovakvim i sličnim situacijama uvijek postupa po propisanim precedurama, te zbog ukupne crnogorske javnosti ističemo da bezbjednost ni u jednom momentu nije bila ugrožena, navodi se u saopštenju kompanije Montenegro Airlines.

 

Portal Analitika