Region

AMFILOHIJE: Kanonizacija Stepinca može biti zaustavljena

Dok hrvatska delegacija tvrdi da postoje svi uslovi da Alojzije Stepinac bude proglašen za sveca, šef srpskog tima mitropolit crnogorski-primorski SPC Amfilohije tvrdi da još nije sve završeno.
AMFILOHIJE: Kanonizacija Stepinca može biti zaustavljena
Portal AnalitikaIzvor

Vatikan bi uskoro trebalo da imenuje predsjedavajućeg pravoslavno-katoličke Komisije o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Taj izaslanik Vatikana sazvaće ovo radno tijelo, izložiti metodologiju rada, način sastajanja i precizirati vrijeme do kada će komisija raditi.

Amfilohije navodi da ima još primjera gdje je proces kanonizacije doveden do kraja, ali je zbog negativnog odjeka u javnosti zaustavljen.

- Bio je to slučaj pape Pija XII, prvog čovjeka Svete stolice za vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je ćutao o zločinima u Holokaustu. Proces kanonizacije je odavno počeo, još 1965. godine, kada ga je započeo papa Pavle VI, ali ova beatifikacija još traje, jer svjetska javnost i sve vjerske zajednice smatraju da ima grijeha u ćutanju i zatvaranju očiju pred patnjom ljudi u Holokaustu i da bi njegovo proglašenje za sveca bilo loša poruka Svete stolice. Tako isto može da bude i sa proglašenjem Stepinca za sveca - kaže mitropolit Amfilohije za Blic.

1804stepinacDelegaciju Srpske pravoslavne crkve na razgovorima o "Slučaju Stepinac" čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši ambasador Srbije pri Svetoj stolici Darko Tanasković. U hrvatskom dijielu komisije su uz crkvene velikodostojnike i dvojica istoričara, koja su se bavila djelom kardinala Stepinca.

Izvor i foto: Blic/S.V./RAS Srbija

Portal Analitika