Tenis

Laureus: Đoković stigao Bolta, sljedeći je Rodžer

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković osvojio je Laureus nagradu za najboljeg sportistu svijeta u 2015. godini.
Laureus: Đoković stigao Bolta, sljedeći je Rodžer
Portal AnalitikaIzvor

Đoković je na ceremoniji u Berlinu po treći put dobio prestižnu nagradu, pošto je prethodno proglašen za najboljeg 2011. i 2014. godine.

Srpski teniser je do nagrade došao u nevjerovatnoj konkurenciji, pošto su mu rivali bili šampion Formule 1 Luis Hamilton, fudbaler Barselone Lionel Mesi, najbrži čovjek svijeta Jusein Bolt, košarkaš Golden Stejt Voriorsa Stef Kari i najbolji golfer svijeta Džordan Spit. 

Đoković se na taj način po broju Laureus nagrada izjednačio sa Boltom, a ispred njih je samo švajcarski teniser Rodžer Federer, koji je četiri puta pobijedio u prestižnom izboru. 

Novak je prošle godine imao jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa. Od početka sezone je na svim turnirima na kojima je učestvovao sem na prvom, u Dohi, stizao do finala i osvojio je 11 titula. 

Najbolji teniser svijeta zahvalio se na nagradi, svima koji su ga predložili za ovo priznanje, kao i članovima Laureus akademije koji su glasali za njega. 

„Hvala članovima Laureus akademije što su glasali za mene, kao i predstavnicima sportskih medija što su me nominovali. Veoma sam počastvovan jer sam u prilici da stojim ovdje večeras, sa prestižnim priznanjem u rukama. Zahvalan sam što su mi ljubav i posvećenost tenisu i sportu uopšte pružili mogućnost da doprinesem pozitivnim promjenama. Sport je, naime, mnogo više od igre. Spaja sve ljude ovog svijeta. Daje djeci nadu, pruža im inspiraciju i pomaže da sanjaju velike snove. Uči nas pravilima fer pleja, kao i tome kako da iskoristimo priliku i pobijedimo strah, slabosti i sumnju“, rekao je Đoković.

Nagrada Laureus dodjeljuje se od 2000. godine, jedna je od najprestižnijih, a porede je sa nagradom američke filmske akademije "Oskarom". Osvajače nagrada bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste svijeta biraju se još i najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, "proboj godine", povratak godine, najbolji sportista sa invaliditetom, nagrada za dobrobit sporta i drugi. 

SVI POBJEDNICI: 

2016. Novak Đoković (tenis)
2015. Novak Đoković (tenis)
2014. Sebastijal Fetel (formula)
2013. Usain Bolt (atletika)
2012. Novak Đoković (tenis)
2011. Rafael Nadal (tenis)
2010. Usein Bolt (atletika)
2009. Usein Bolt (atletika)
2008. Rodžer Federer (tenis)
2007. Rodžer Federer (tenis)
2006. Rodžer Federer (tenis)
2005. Rodžer Federer (tenis)
2004. Mihael Šumaher (formula)
2003. Lens Armstrong (biciklizam)
2002. Mihael Šumaher (formula)
2001. Tajger Vuds (golf)
2000. Tajger Vuds (golf) 

(B92.net)

Portal Analitika