Svijet

Zemljotres u Ekvadoru je samo početak

Razorni zemljotres koji je odnio 350 života u Ekvadoru možda je samo početak jakih seizmoloških aktivnosti sa kojima će se svijet suočiti, upozorio seizmolog sa Univerziteta Kolorado, Rodžer Bilhem.
Zemljotres u Ekvadoru je samo početak
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da trenutno stanje na obali Pacifika može da izazove još najmanje četiri potresa koji će imati snagu veću od osam stepeni Rihterove skale.

- Ako se zemljotresi prologiraju, tenzija koja je akumulirana tokom vjekova će isprovocirati još katastrofičnije mega zemljotrese. Trenutno je širom svijeta aktivno 38 vulkana i to čini idealne uslove za povećanje seizmoloških aktivnosti u regionu Pacifika - rekao je Bilhem.

Pored tragedije u Ekvadoru, jaki potresi su pogodili Japan - poginule su 42 osobe, više od hiljadu je povrijeđeno, a stotine hiljada su evakuisane. Japan strahuje od ponavljanja scenarija od prije pet godina, kada je od posljedica zemljotresa i cunamija poginulo oko 15.000 osoba.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju ističu da postoji 98% šanse da u narednih 30 godina Japan zadesi potres koji će biti ekvivalentan "velikom Kantu" iz 1923. godine, koji je iznosio 8,9 stepeni Rihterove skale i usmrtio skoro 143.000 ljudi. Ipak, seizmolozi iz Meteorološke agencije Japana ističu da je taj procenat manji (70%), ali svakako jednako upozoravajući.

U Tokiju se bar jednom mjesečno dogodi manji potres, a iako je većina zgrada projektovana na način koji bi spriječio rušenje i katastrofu, havarija u nuklearnoj elektrani Fukušima nastala poslije zemljotresa i cunamija pokazuje da i dalje postoje slabosti i to na veoma kritičnim mestima.

Podsjetimo, u Nepalu je prošle godine stradalo oko 8.000 ljudi u snažnom zemljotresu jačine osam stepeni Rihterove skale.

Izvor i foto: B92/Tanjug

Portal Analitika