Zanimljivosti

Engleska policija za tri godine uspavala 4.757 pasa

Istražujući priče da engleska policija namjerava uspavati 300 pasa iz kategorije opasnih pasmina koji su ove godine oduzeti vlasnicima britanski mediji iskopali su podatak da je slična sudbina posljednje tri godine zadesila 4.757 pasa (iz Engleske i Velsa).
Engleska policija za tri godine uspavala 4.757 pasa
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je većinom o pit bullovima, ali i japanskim Tosama, argentinskim Dogo argentino i brazilskim psima Fila Brasileiro. To su pasmine čije je držanje 1991. godine zabranjeno zakonom o opasnim pasminama.

Budući da je riječ o zdravim psima koji nisu nikoga napali, već su krivi jer je netko odlučio da izgledaju opasno, najveća britanska organizacija za zaštitu životinja RSPCA od vlade je zatražila izmjene postojećeg zakona o opasnim pasminama. Konkretno, traže da se procjena je li neki pas opasan ili ne utvrđuje na temelju njegovog ponašanja, a ne izgleda. 

Samantha Gaines iz navedene organizacije smatra kako psima ne bi trebalo suditi zbog izgleda jer kako navodi "ne postoji nikakav pouzdan dokaz da je pit bull terijer agresivniji i opasniji od bilo koje druge pasmine koja nije zabranjena". 

Da je u pravu pokazuju i statistike koje kažu da je uprkos zabranama i rigoroznom sprovođenju zakona o opasnim pasminama broj napada u stalnom porastu. 

A u jednom od najgorih napada, tokom kojeg je smrtno stradala tri nedjelje stara beba kriva nije bila niti jedna od zabranjenih pasmina, već obiteljski pas čije držanje nije zakonom zabranjeno.

Index.hr

Portal Analitika