Politika

Laličić: Bez problema u primjeni uređaja u Tivtu

Na izborima u Tivtu nije bilo većih problema u primjeni uređaja za elektronsku identifikaciju birača, kazala je predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK), Jovanka Laličić.
Laličić: Bez problema u primjeni uređaja u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da su izbori u Tivtu, na kojoj je prvi put primjenjivana elektonska identifikacija birača, protekli u skladu sa zakonom.

Prema njenim riječima, nije bilo većih problema u primjeni elektronske identifikacije birača.

"Predsjednici i zamjenici koji su rukovali tim uređajima su, nakon završenih obuka, pokazali dovoljno znanja tako da nije bilo problema i možemo da kažemo da je kompletan izborni proces prošao bez većih problema", kazala je Laličić agenciji Mina.

Ona je navela da zapisnici koje su sinoć dobili sa svih biračkih mjesta pokazuju neke sitne primjedbe koje su bile više tehničke prirode i, dodala je Laličić, nijesu mogle, niti će uticati na konačne rezultate izbora.

Laličić je precizirala da se u nekoliko slučajeva dokument nije mogao provući iz prvog puta, ali je on, poslije ponovnog pokušaja, provučen.

"Imamo primjedbe da je neko glasao van kabine, ali je birački odbor u tim slučajevima postupio po zakonu i takav glasački listić je proglašen nevažećim", navela je Laličić.

Ona je pojasnila da su te sitne primjedbe OIK i birački odbori rješavali u hodu. "Drugih primjedbi nije bilo".

Laličić je saopštila da je opšta ocjena svih članova biračkih odbora da je primjena elektronske identifikacije ubrzala proceduru. Ona je pojasnila da se na ekranu očita redni broj birača i on se lako nađe u štampanom izvodu iz biračkog spiska.

"Izvodi iz biračkog spiska su štampani mnogo krupnije, veći je prored za potpisivanje tako da je lako bilo naći svakog birača i omogućiti mu da se potpiše na mjesto na koje je predviđeno za njega", navela je Laličić, dodajući da primjena novih elektronskih uređaja pokazala da se vrlo lako vlada tehnikom uređaja. 

Prema riječima Laličić, do danas nemaju nijedan zvanično primljen prigovor. Ona je navela da su dobili prigovor samo jednog birača koji smatra da ovaj izborni zakon nije u redu i da ne treba glasati za liste, nego za pojedinca.

"Ali to je van domena ove OIK i urađeno je rješenje na koje ima pravo da se žali", dodala je Laličić.

Ona je kazala da su zadovoljni odzivom i ponašanjem birača, kao i radom svih subjekata koji su bili uključeni u izborni proces. Laličić je najavila da će danas saopštiti javnosti privremene rezultate, a, nakon proteka roka za prigovore, i konačne rezultate izbora.

Portal Analitika