Društvo

Grupa građana iz ulice Vasa Raičkovića: "Vodovod potkrada građane"

Grupa građana iz ulice Vasa Raičkovića u Podgorici podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u Vodovodu zbog, kako navode, zloupotrebe monopolističkog položaja. Stanari su nam kazali da im Vodovod zabranjuje ugradnju vodomjera dok ne izmire zastarjele dugove, a istovremeno im naplaćuje ogromne gubitke vode na mreži, kao i potrošnju komšija koji već imaju svoje vodomjere. Tim slučajem sada se bavi tužilaštvo. Iz Vodovoda saopštavaju da utužuju neredovne platiše, kako bi se spriječila zastara duga.
Grupa građana iz ulice Vasa Raičkovića: "Vodovod potkrada građane"
Portal AnalitikaIzvor

U krivičnoj prijavi stanari navode da su oštećeni potrošači koji imaju zajedničke vodomjere.

“Preduzeće Vodovod i kanalizacija je od nas naplatilo sve što može po zakonu, a na računima i dalje ispostavljaju zastarjela potraživanja za koja i sami znaju da su nenaplativa. Njih samo koriste kao izgovor  da nam zabrane uvođenje pojedinačnih vodomjera, koje želimo da ugradimo kako bismo se riješili enormnih računa, koji su mjesečno izlazili i po 350 eura za četvoročlanu porodicu, koji su i sada previsoki. U svemu tome zloupotrebljavali su pravno neznanje potrošača, kao i institut izvršitelja, preko koga su ojadili ne samo nas, nego i mnoge građane. Svjesni smo da povjerilac po zakonu može da koristi razna dozvoljiva sredstva za naplatu svog, pa i zastarjelog duga, ali ne smije dužnika dovoditi u zabludu i bukvalno pljačkati, nanoseći mu nesrazmjernu štetu”, navodi se u prijavi.

Penzionerka iz pomenute zgrade kaže da su joj ugradili vodomjer, nakon što je u Vodovodu sklopila ugovor o izmirenju dugovanja za posljednje dvije godine. “Shvatila sam ljude iz Vodovoda da su moje dužničke brige time riješene.  Međutim, na novom računu dočekalo me je neprijatno iznenađenje – ponovo su mi prikačili zastarjeli dug od 1500 eura, a da mi to službenici nijesu predočili tokom sklapanja ugovora. Mislim da nije moralno što su iskoristili moje pravno neznanje”, smatra penzionerka.

Stanari iz ulice Vasa Raičkovića navode da im Vodovod naplaćuje i potrošnju komšija koji imaju sopstvene vodomjere. Naime, kada su napisali prigovor, navodeći da se ono što potroše 17 domaćinstava koja imaju interne vodomjere ne odbija sa računa onih koji su na zajedničkom vodomjeru, “uhvatili su”, kažu, Vodovod u laži. “Radi se o 17 domaćinstava, ali većina ima po dva interna vodomjera. Ima ih oko 30. A Vodovod nam onda šalje odgovor da sve uredno odbijaju, uz spisak 17 internih vodomjera, samo da bi se brojke poklopile! To je nesporan dokaz da lažu svoje potrošače, zbog čega ćemo im uskoro poslati i tržišnu inspekciju, a pripremamo i tužbu za dugogodišnju naknadu štete. Valjda će i nama država priznati pravo na nezastarijevanje potraživanja”, kazao nam je jedan od stanara. 

Time su službenici Vodovoda, ističu stanari, pokazali da “pojma nemaju ni šta, ni koliko, niti kome naplaćuju i odbijaju”. Stanari dodaju i da je dovoljno ispratiti listing od 2010. do danas pa vidjeti da je Vodovod često paušalno i minimalno odbijao potrošnju individualnih vodomjera, a bilo je dosta mjeseci kada to uopšte nijesu činili.  Iz toga zaključuju kako je nesumnjivo da im Vodovod sistematski nanosi štetu i pribavlja sebi protivpravnu imovinsku korist, naplaćujući im i ono što nijesu potrošili, te ne dozvoljavajući im da ugrade pojedinačne vodomjere,  koristeći zastarjela potraživanja kao instrument “dužničkog ropstva”.

Stanari se posebno žale na gubitke na mreži. Zbog njih su reklamirali ogromne januarske račune. Iz Vodovoda su odgovorili da “nije bilo moguće izvršiti detaljnu kontrolu mjernog mjesta zbog vode u šahti“. Naveli su i da je ekipa Vodovoda “otklonila kvar, koji nije mogao uticati na povećanu potrošnju, te da ne postoji osnov za korekciju računa”.

“Kako su nam 'otklonili kvar' najbolje svjedoči video zapis”, ističe stanar koji kaže da je kvar ponovo prijavljen prije oko 20 dana, ali da se iz Vodovoda niko ne pojavljuje da ga sanira. “Ciničan je predlog da se možemo obratiti njihovoj nadležnoj službi ukoliko sumnjamo da postoji kvar 'poslije vodomjera', te da ta usluga iznosi 98 eura, kad se iz aviona vidi u kakvom je stanju šaht”, kaže ogorčeni stanar. “Kad se to sabere sa popravkom kompletne mreže ispred zgrade, 'iza vodomjera' koja sigurno iznosi nekoliko hiljada, pa se dodaju zastarjeli dugovi koji se takođe mjere u hiljadama, pa, ako nam dozvole, ugradnja vodomjera od nekoliko stotina eura, ispada da ćemo sva primanja do kraja života samo prosljeđivati Vodovodu”, kaže zabrinuti penzioner. “Naplaćuju nam i ove ogromne gubitke na mreži, a ne dozvoljavaju nam ugradnju vodomjera, što je neviđena zloupotreba monopolskog položaja, zbog koje neko treba da odgovara”, smatraju stanari.

Jedan od njih sve komentariše s dozom humora: “Ala su nam popravili šaht – svaka im čast. Neka ovako 'poprave' još desetak šahtova u Podgorici i 500 pregalaca u Vodovodu ne mora da brine za platu. Ovakvi šahtovi su za Vodovod fabrike para, što bi ih popravljali. Popravite ih vi, dragi građani, a to ćete moći učiniti na kukovo ljeto, jer voda curi nakon naših najsavremenijih vodomjera. Koji jednom stanaru pročitaju mjesečni račun 350 eura, dok komšija koji ima svoj vodomjer plati tek desetak”. Ipak, zaključak mu je u ozbiljnom tonu: “Ako ima pravne države Crne Gore i tužilaštva koje odgovorno radi svoj posao, trebalo bi, adekvatnom sankcijom, da odgovorne u Vodovodu natjeraju  da razmisle o odnosu prema potrošaču i da se nađe model da građani na zajedničkom vodomjeru ubuduće plaćaju prosječnu potrošnju na nivou grada, po broju članova domaćinstva. Sve drugo je pljačka, jer je saniranje ovako kompleksnih kvarova na instalacijama koje su potpuno dotrajale finansijski neizdrživo za stanare. Istini za volju, pljačka je takva da je počinilac čist pred zakonom”.

Prema Zakonu o obligacionim odnosima, potraživanja naknada za vodu zastarijevaju za dvije godine (član 388), a zastarijevanje se prekida kad povjerilac podigne tužbu protiv dužnika (član 397). Poslije prekida, zastarijevanje počinje da teče iznova (član 401).

Iz Vodovoda, kako nam je kazao jedan stanar, izbjegavaju da potrošačima saopšte da zastara počinje teći iznova, tj. da nastupa za dvije godine. “Meni su kazali da su me posljednji put tužili 2012. i da mi ne mogu otpisati dug. Objasnio sam im da je zastara ponovo nastupila 2014, ali su samo slegli ramenima. Objasnili su mi da ne treba toliko da brinem za zastarjelo potraživanje, da ono faktički neće biti nikad naplaćeno, ali da se čeka 'odluka s vrha' da se sva takva potraživanja otpišu”. Drugi stanar, pak, pojašnjava zašto Vodovod uporno potrošačima knjiži zastarjela potraživanja. Kaže da je u tom preduzeću saznao da se čeka ugradnja vodomjera preko kojih će moći daljinski da isključuju potrošače, čime će prinuditi sve građane da izmire sva, pa i zastarjela potraživanja. Upozorava građane i na institut “priznavanja duga”, koji Vodovod koristi, kako kaže, kao svojevrsni “marifetluk”. Naime, kako je kazao, ukoliko građanin ne navede za koji mjesec plaća račun, ili, eventualno pretplati mjesečni račun, to se protiv potrošača koristi kao da je priznao kompletan, pa i zastarjeli dug.

„Registracija i ugradnja  internih vodomjera vrši se po zahtjevu stranke, s dokazom o vlasništvu i izmirenim obavezama po osnovu utrošene vode sa zajedničkog vodomjera uz mogućnost potpisivanja protokola o izmirenju duga na više mjesečnih rata”, kažu u Vodovodu.

Klikom na daljinski isključivanje sa mreže

Vodovod od 2011. priprema ugradnju vodomjera na daljinsko očitavanje i isključenje vode. To rade, kako su nam kazali, “u cilju efikasnijeg poslovanja, smanjenja gubitaka kao i povećanja stepena naplate”. Ugradnja tih vodomjera se, kako dodaju, prevashodno usmjeravala na pravna lica. „I to prvo kod nelegalno priključenih potrošača, a zatim kod pravnih lica kod kojih  imamo problem u naplati svojih potraživanja. Uporedo sa ovom aktivnošću realizuje se zamjena vodomjera na daljinsko očitavanje u stambenom sektoru. Takođe, Društvo planira nabavku i ugradnju predmetnih vodomjera za sve potrošače na teritoriji Glavnog grada, tako da će se ova aktivnost nastaviti u kontinuitetu u ovoj i sljedećim godinama“, naveli su iz Vodovoda.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Olga Nikčević, kazala nam je da je to vid ucjene. „Ako imamo situaciju da se zahtijeva od potrošača da plati ono što nije potrošio,  da plati potraživanja od prije deset godina ili će, u protivnom, biti isključen sa mreže (vodovodne, energetske, telekomunikacione... ) šta je drugo nego ucjena”, smatra Nikčević.

“Često su građani dovedeni u takvu situaciju, jer preko institucija zaista teško i sporo mogu da ostvare svoje prava, pa su prinuđeni da plate kako ne bi ostali bez osnovnih uslova za život (vode, struje , telefona...)”, istakla je direktorica CEZAP-a.

U toj NVO pojasnili su nam da zastarjelošću obaveza ne prestaje, ne gasi se, a dužnik je uvijek može ispuniti - samo je povjerilac izgubio pravo da je sudskim putem realizuje.

Nikčević: Vodovod ucjenjuje potrošače

Nikčević poručuje da Vodovod i druge kompanije nemaju pravo da ucjenjuju potrošače, mogu samo da ih tuže sudu i tako, zakonskim putem, naplate svoja potraživanja. Dodaje da je u praksi to drugačije i smatra da je  povlašćeni položaj monopolističkih kompanija očigledan.

“Uzaludno, javno i često, građani – potrošači, preko različitih emisija (“Potrošački kod”, “Knjiga žalbi”) i svih sredstava informisanja, iznose svoje probleme, koji često imaju implikacije i na zdravlje članova njihovih  porodica. Pitamo se,  do kada će se donositi  brojni zakoni  i uslaglašavati se sa EU  legislativom, radi poboljšanja položaja potrošača, pri čemu se troši ogromno vrijeme,  znanje,  a da to ostaje samo 'mrtvo slovo na papiru'.  Bolje imati manje ostvarenih prava, nego sva moguća prava, koja su neostvariva, što je kod nas na djelu”, kazala nam je Nikčević.

Žalbe stanara nazvala je sizifovskom borbom sa (ne)nadležnostima i neažurnošću.

Vodovod: Korisnici da vode računa o instalacijama

Iz Vodovoda stižu drugačije poruke. „Prijave građana su sastavni dio posla i odnose se osim na kvarove i na pritužbe na visinu računa. Razlog uvećane potrošnje u stambenim zgradama koje se snabdijevaju sa zajedničkih vodomjera, osim neracionalne potrošnje, su česti kvarovi na vodovodnim instalacijama posebno u starim stambenim zgradama (neispravne česme i vodokotlići). Neophodno je da svi korisnici vode računa o instalacijama, kako u svojim stambenim jedinicama, tako i vodovodnim cijevima do vodomjera (zajedničke instalacije), što je  u isključivo njihovoj nadležnosti”, kazali su u Vodovodu.

Stanari na to burno reaguju. “Vodovod je taj koji ne izvršava obaveze. Nekoliko puta sam prijavljivao isti kvar. Imaju preko 500 zaposlenih, a ne mogu danima da poprave šaht iz koga 'šišti' voda na sve strane”, kaže stanar koji nam je i proslijedio snimak svog vodomjera.

Grupa stanara iz ulice Vasa Raičkovića poručuje da žele budu “okidač” i pokrenu i druge građane da zaustave “neviđenu pljačku”.

“Želimo da obavijestimo građane čime se sve služe u Vodovodu i da ih pozovemo da se se priključe akciji podnošenja krivičnih i inspekcijskih prijava protiv tog preduzeća”, poručuju stanari. (Portal RTCG)

Portal Analitika