Politika

Gubitnička strategija

Najveći gubitnici tivatskih izbora nijesu stranke koje su ostale ispod izbornog cenzusa, već - zagovornici strategije bojkota! Mandićev i Medojevićev Demokratski front, Demos Miodraga Lekića, Demokrate Alekse Bečića i URA Žarka Rakčevića smatrale su da „nema uslova za fer i demokratske izbore“ i pozivale su svoje simpatizere da ignorišu izborni dan.
Gubitnička strategija
Portal AnalitikaIzvor

Podaci o izlaznosti najbolje svjedoče o težini poraza ,,bojkotaša“. Građani Tivta masovno su izašli na birališta - čak 12 odsto više glasača nego četiri godine ranije, kada nije bilo ni pomena o bojkotovanju izbora.

Procenat od 70 odsto izašlih na izbore najbolje govori i o legitimitetu izbornog procesa, kojeg više niko ne može dovesti u pitanje. Iako gradić Tivat nije reper da bi se mogla projektovati raspodjela moći na nivou države, jučerašnje glasanje je - bez ikakve dileme - pokopavanje ideje bojkota kao političkog sredstva za borbu protiv vlasti.

Istovremeno, otvara se i pitanje legitimiteta dijela učesnika takozvanog parlamentarnog dijaloga. Prije svega, Lekićevog Demosa i Rakčevićeve URA, koji se nijesu oprobali na ranijim izborima, a potpisnici su (sad je već izvjesno) sporazuma vlasti i opozicije i imaće svoje ljude u Vladi Mila Đukanovića koja crpi legitimitet iz - izbornog uspjeha 2012. godine.

U istinske gubitnike tivatskih izbora svrstavaju se i dvije stranke koje su juče osvojile mandate - Krivokapićev SDP i Milićev SNP.

Prije četiri godine, ,,u doba“ jedinstvenog SDP, Krivokapić je imao pet odborničkih mjesta. Od danas će samo dva socijaldemokratska glasa biti u tivatskom parlamentu. Njihovi dojučerašnji partijski drugovi, Brajovićeve Socijaldemokrate, potukli su ih do nogu - osvojili su skoro duplo više glasova od SDP-a. Biće da, makar u Tivtu, većina starih socijaldemokrata Krivokapićevu novu partijsku politiku - glatko odbacuje.

I Srđan Milić mora da se zabrine, jer politika ,,hoće-neće“ na izbore obila im se o glavu: sa nekadašnjih 4 mandata SNP je spao na - dva. I to bez učešća ,,otcijepljenih“ Bečićevih Demokrata.

 

Draško ĐURANOVIĆ

Portal Analitika