Društvo

Za liječenje van Crne Gore potrošeno oko 7,6 miliona eura

Iako je u Crnoj Gori građanima na raspolaganju sedam opštih bolnica, 18 domova zdravlja i tri specijalne bolnice te Klinički centar, liječenje van javnog zdravstva prošle godine Fond za zdravstveno osiguranje je koštalo skoro 15,4 miliona eura.
Za liječenje van Crne Gore potrošeno oko 7,6 miliona eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju Ministarstva zdravlja za 2015. sa izvještajem Fonda za zdravstveno osiguranje navodi se da je tokom prošle godine za liječenje građana van Crne Gore potrošeno oko 7,6 miliona eura.

Naime, samo liječenje građana u Srbiji Fond je koštalo oko 4,8 miliona, te nešto više od 2,8 miliona eura liječenje u inostranstvu. Ipak, to je za oko 700.000 eura manje nego godinu ranije.

Privatnicima je prošle godine plaćeno 2.677.690,83 eura za 42.087 osiguranika, koliko ih je upućeno u privatne klinike. Kada je riječ o privatnoj zdravstvenoj ustanovi Meljine, u nju je tokom prošle godine upućeno 750 pacijenata, što je Fond koštalo 2.046.407,16 eura. Institutu "Simo Milošević" plaćeno je oko 2,8 miliona za 3.980 pacijenata, a Resursnom centru za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora Kotor 155.734,72 eura.

Fond za zdravstveno osiguranje je 2015. godine nastavio ugovornu saradnju sa određenim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

"Obnovljena je ugovorna saradnja sa KC Srbije, IKVB 'Dedinje', VMA, Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije 'Dr Vukan Čupić, KBC 'Zvezdara, Institutom za ne onatologiju, Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije, Univerzitetskom dječjom klinikom u Tiršovoj, Ginekološkom akušerskom klinikom 'Narodni front' i Kliničkim centrom Kragujevac za pružanje usluga iz djelokruga rada ovih zdravstvenih ustanova, po predlogu konzilijuma Kliničkog centa Crne Gore. Ugovorna saradnja je nastavljena i sa privatnim zdravstvenim ustanovama Specijalnom bolnicom za oftalmologiju 'Miloš klinika' Beograd, kao i sa PZU 'MB Gamma trade' očnom protetikom", stoji u izvještaju.

Upućivanje osiguranih lica na liječenje u druge države u inostranstvu vrši se na predlog konzilijuma referentnih ustanova iz Srbije i konzilijuma Kliničkog centra Crne Gore, za stanja i oboljenja koja ne mogu da se liječe ili dijagnostifikuju u zdravstvenim ustanovama Crne Gore i Srbije. U 2015. godini zaključen je ugovor sa Bolnicom "Aci-badem Healthcare Group" u Istanbulu.

"U navedenu ustanovu, u najvećem broju, upućivana su osigurana lica za dijagnostičku uslugu PET cT, s tim da je određen broj osiguranih lica upućivan i za usluge iz oblasti neurohirurgije 'Gamma Knife, stereotaksične biopsije i dr. U protekloj godini je nastavljena poslovna saradnja sa Kliničkim centrom 'Rebro' Zagreb, uglavnom iz oblasti transplantacionih procedura za jetru, koštanu srž i pretransplantacione procedure vezane za transplantaciju bubrega, kao i za podršku transplantacijama bubrega koje se obavljaju u Kliničkom centru Crne Gore od srodnih donora. U 2015. godini je razvijena poslovna saradnja sa bolnicom 'Malteser Krankenhaus St. Franziskus Hospital' u Flensburgu, za hematoonkološke pacijente radi transplantacije koštane srži", zaključuje se u dokumentu.

Dnevne novine

Portal Analitika