Društvo

Na Ljubišnji se suši 100.000 kubika smrče!

Profesori šumarskih fakulteta iz bivše SFRJ dovodili su nekada studente u Pljevlja, da im na primjeru pokažu kako se stručno gazduje šumama. Rezultati tog rada mnogih generacija pljevaljskih šumara, zadnjih nekoliko godina, međutim, dramatično propadaju - pljevaljske šume se suše, piše Pobjeda.
Na Ljubišnji se suši 100.000 kubika smrče!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Potkornjak (insekt - štetočina odgovoran za to) toliko se namnožio da se, kao požar, širi i na zdrave djelove šume, posebno na Ljubišnji, a da, praktično, niko nije ni prstom mrdnuo da se to spriječi i sačuva šumsko blago Pljevalja.

U izvještaju o prošlogodišnjem radu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji je 24. marta usvojila Vlada Crne Gore, navodi se da je, uz ocjenu da je stanje katastrofalno, upravo na Ljubišnji, koncesionom području kompanije „Vektra Jakić“ već osušeno 100.000 kubika, uglavnom smrče. U izvještaju se konstatuje da doznaka sanitara - osušenih i potkornjakom napadnutih stabala, njihova sječa i brzo izvlačenje iz šume, kao jedino valjano rješenje, godinama izostaju.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Foto: pvportal.me

 

Portal Analitika