Društvo

ADŽIĆ: Treba stvoriti djelo, zaštita je garantovana

Ispunjavanjem propisanih međunarodnih standarda Crna Gora je ostvarila adekvatne uslove za zaštitu autorskih i srodnih prava, kazao je u razgovoru za Pobjedu direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Novak Adžić.
ADŽIĆ: Treba stvoriti djelo, zaštita je garantovana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Zakonom o autorskom i srodnim pravima propisan je set imovinskih, moralnih i drugih prava nosilaca ovih prava, način njihovog ostvarivanja, kao i obaveze korisnika tih prava i to na način kako je to uređeno u svim savremenim pravnim sistemima. Crna Gora je članica Svjetske trgovinske organizacije, kao i Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu. Preduslov za članstvo u ovim međunarodnim organizacijama Crna Gora stekla je onog momenta kada je ispunila sve uslove zaštite kako domaćih, tako i stranih stvaralaca, pronalazača i drugih lica koja su nosioci prava intelektualne svojine - naveo je Adžić.

On je dodao da je za zaštitu autorskih prava, prvo potrebno stvoriti autorsko djelo.

- Kako bi autor zaštitio svoja prava, potrebno je da stvori autorsko djelo. Autori, bilo domaći ili strani učestvuju u raspodjeli naknada za korišćenje autorskih djela preko svojih matičnih, uglavnom nacionalnih organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, ili na osnovu individualnih ugovora koje potpisuju sa korisnicima na isti način kako se to radi u čitavom svijetu. Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava ostvaruju saradnju i vrše međusobnu raspodjelu zaključivanjem bilateralnih ugovora o saradnji. Ovim ugovorima organizacije uređuju svoje odnose. Prvo, da bi lice bilo član Organizacije za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM CG, mora biti autor muzike. Drugo, članstvo u bilo kojoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava nije preduslov za učestvovanje u raspodjeli, već je potrebno da autor ili nosilac srodnog prava ima objavljena djela - kazao je Adžić.

On je ocijenio da ukoliko korisnici ne dostavljaju podatke o korišćenju nekog djela vrše povredu autorskog i srodnih prava i izlažu se riziku građanske i krivične odgovornosti.   

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika