NATO

STOLTENBERG: Krajem maja počinje ratifikacija Protokola o pristupanju Alijansi

Očekujemo da ministri inostranih poslova NATO-a potpišu Protokol o pristupanju, pozivajući Crnu Goru, tokom sastanka 19. i 20. maja u sjedištu NATO-a u Briselu. Prema uobičajenoj praksi, Protokol o pristupanju će biti potpisan od strane predstavnika svih NATO saveznika. Kada bude potpisan Protokol, Crna Gora će dobiti status ,,pozvanog“ i učestvovaće na skoro svim savezničkim sastancima u svojstvu posmatrača - kazao je u intervjuu Pobjedi generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
STOLTENBERG: Krajem maja počinje ratifikacija Protokola o pristupanju Alijansi
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je precizirao da nakon toga počinje ratifikacija Protokola u nacionalnim parlamentima svih 28 savezničkih država, ističući da je tokom posljednjeg proširenja NATO-a za ovaj proces bilo potrebno oko godinu dana.

- Od pridruživanja evroatlantskoj porodici koristi će imati bezbjednost Crne Gore, bezbjednost NATO-a i evropska bezbjednost. Zemlje koje su ušle u Alijansu će biti u mogućnosti da osnaže svoju demokratiju, ojačaju sigurnost i omoguće da se građani osjećaju bezbjednijim. Proces proširenja je razvijao stabilnost i bezbjednost u Evropi i zbližio Evropu kao projekat jedinstva, slobode i mira. Članstvo u NATO jača suverenitet. Zemlje koje su se pridružile Alijansi dobijaju mjesto za stolom i mogu uticati na oblikovanje politike NATO-a. Biti u NATO-u znači braniti jedni druge. To je osnova našeg saveza: sigurnost za sve članove, osigurana od strane svih članova. Istovremeno, svi saveznici zadržavaju svoju punu suverenost. NATO ne preuzima vojnu akciju ukoliko se sve saveznice ne slažu - od najveće do najmanje. I nema aktivnosti NATO-a u nekoj od članica ukoliko to ujedno nije želja te države - kazao je Stoltenberg.

Proces pristupanja NATO-u nije kraj putovanja za Crnu Goru, ali je početak nove faze. Taj proces je izazov i zahtijeva stalne napore na dodatnom jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije. S obzirom na snažnu posvećenost koju je do sada pokazala, uvjeren sam da će Crna Gora nastaviti da radi ono što je potrebno, naveo je Stoltenberg.

- Zapadni Balkan je važan za NATO. To je na našem pragu. Neke zemlje u regionu su već dio naše Alijanse. Neke imaju aspiracije da se učlane. Nastavljamo da radimo na sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana. To je u našem zajedničkom interesu. Sve naše nove članice su pove- ćale vojne sposobnosti Alijanse i obezbijedile političko pokriće za podršku akcijama NATO-a. Zato je pridruženje evroatlantskoj porodici dobitna kombinacija za Crnu Goru, za Balkan i NATO. Budućnost Balkana leži u toleranciji, dijalogu, uzajamnom poštovanju i razumijevanju između zajednica u regionu - ocijenio je Stoltenberg.

Opširnije čitajte u Pobjedi… 

Portal Analitika