Svijet

Mogu li džihadisti oboriti civilne avione?

Obavještajci evropskih vlada provjeravaju zabrinjavajuće informacije koje su stigle do evropske agencije za navođenje civilnih letova da su džihadisti u Siriji i Iraku uspjeli da se domognu američkih ručnih raketa kojima mogu da obore helikoptere i avione.
Mogu li džihadisti oboriti civilne avione?
Portal AnalitikaIzvor

Dobro obaviješteni izraelski izvori istovremeno vide u nedavnom obaranju ruskog vojnog helikoptera Mi-28H u Siriji potvrdu "naznaka da su terorističke organizacije u Siriji, a izgleda i u Iraku, dobile savremene s ramena ispaljivane rakete za obaranje aviona".

To znači, kako je objašnjeno, da je riječ o raketama koje su u stanju da "probiju" najsavremeniji sistem "Prezident-S" koji brani ruske letjelice.

S uznemirenjem je u vojnim i civilnim strukturama evropskih i drugih zemalja primljeno i otkriće uglednog azijskog lista Ejža tajms da su "sad civilni avionski putnici na udaru prijetnje sirijskih džihadista, što budi sjećanja na gadne posljedice isporuke američkih protivavionskih raketa MANPADS 1980. godine talibanima u Avganistanu", koji su se, na čelu s Osamom Bin Ladenom, borili protiv sovjetskog prisustva u toj zemlji.

"Izvještaji govore, navodi Ejža tajms, "da su neke od Amerikanaca podržavane džihadističke grupe opremljene američkim raketama MANPADS, poznatih i kao stingers, i da su ih dobili direktno od Amerikanaca ili njihovih bliskoistočnih saveznika, povezanim sa zaoštravanjem sukoba u Siriji".

Amerikanci su zvanično rekli da je isporuka ovakvih raketa džihadistima "crvena linija preko koje se neće preći", jer takve lako prenosive i krajnje opasne rakete mogu ugroziti i američke civilne, kao i amerike vojne avione koji bombarduju položaje terorista u Siriji i Iraku.

Bivši šef CIA Dejvid Petreus je medijima, međutim, rekao da, ako se ispostavi da su Al Kaidine grupacije u Siriji sad naoružane i savremenim protivvazdušnim raketama koje su lako prenosive i ispaljuju se s ramena, "onda je to najgora noćna mora".

Američki institut za strategijske analize RAND je još 2005. upozorio da bi, u slučaju da džihadisti obore civilni avion, to praktično dovelo do obustave svjetskog civilnog vazdušnog saobraćaja i značilo štetu od najmanje 15 milijardi dolara.

Izraelska civilna kompanija El-Al je svoje avione već opremila skupim uređajima za odbranu od raketnih napada, a to sad nagovještavaju i Rusija i Kina, posebno zato što među džihadistima u Siriji i Iraku ima dosta Čečena i Ujgura iz kineske većinom muslimanima naseljene provincije Sinkjang.

Glavobolju nadležnih takođe izazivaju izvještaji specijalizovanih medija, što su potvrdili i predstavnici CIA u Libiji, da je i jedna količina ruskih s ramena ispaljivih raketa SA-7 i modernijih SA-16 nestala iz vojnih skladišta kad je 2011. u intervenciji Zapada srušen libijski režim Muamera el-Gadafija.

Te rakete mogu oboriti civilne avione i sasvim vjerovatno su dopale ruku džihadista Islamske države Sirije i Iraka, koji su napravili uporišta u Libiji, prenijeli su medijima američki obavještajni izvori.

U opširnoj analizi Ejža tajmsa se, ujedno, kaže da je "od SAD i Turske potpomagana brigada Al Hamza na internetu postavila snimke novonabavljenih raketa, dok je grupa Ahrar el-Šam na videu prikazala kako MANPAD raketom kod Alepa obara sirijski vojni avion Su-22".

Da se ove informacije moraju krajnje ozbiljno uzeti govori i izjava šefa diplomatije Saudijske Arabije Abdel el-Džubeira njemačkom nedjeljniku Špigl da će Rijad nekim islamističkim formacijama u Siriji isporučiti MANPADS rakete i naglasio: "Mi vjerujemo da će uvođenje raketa zemlja-vazduh u borbe u Siriji izmijeniti ravnotežu snaga na terenu... baš kao što su rakete zemlja-vazduh preokrenule ravnotežu snaga u Avganistanu".

Ejža tajms navodi i da je "2. aprila izbio sukob između od Zapada podržavanih ogranaka El Kaide i sirijske vojske, čime je narušeno primirje". Dodaje da su "grupe koje su narušile primirje bile Al Kaida u Siriji (Front al-Nusra), Islamska turkistanska partija kineskih Ujgura, Levant brigada i Ahrar el-Šam, Divizija 13 i još neke grupe".

A prema izvještaju agencije Asošijeted pres, "od Amerikanaca obučavana i naoružana Divizija 13 se sad bori na strani Fronta al-Nusre i Ahrar al-Šama, dok su Islamska turkistanska partija kineskih Ujgura i Levant brigada u sastavu Armije osvajanja, koju pomažu Turska, Saudijska Arabija i Katar".

Izvor: rts.rs

Portal Analitika