Društvo

Ugašen požar na deponiji u Nikšiću

Vatrogasci su uspjeli da ugase veliki požar koji je sinoć zahvatio gradsku deponiju Mislov do, kod Budoša u Nikšiću.
Ugašen požar na deponiji u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Na deponiji je nastavljeno preventivno polivanje vodom da vatra ponovo ne bi buknula.

Mislov do je privremena deponija formirana prije više od deset godina, koja je i dalje jedino odlagalište gradskog otpada na koje se dio smeća dovozi i iz susjedne opštine Plužine.

Komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, kazao je agenciji MINA da su na deponiju izlili 23 cistijerne vode, što je, kako je rekao, ogromna količina, da bi se izborili sa požarom.

„Tek oko četiri sata nakon ponoći, šest vatrogasaca sa troje vozila i vatrogasnim topom, zajedno sa vozilima Komunalnog preduzeća, uspjeli su izgasiti vatru, jer je deponiju bio zahvatio ogroman požar“, kazao je Gardašević.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su često angažovani na gašenju požara na toj deponiji, posebno tokom noći.

„Deponija bi se ubuduće u kontinuitetu trebala polivati vodom da ne bi dolazilo do požara većih razmjera“, upozorio je Gardašević.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon iz Nikšića, Aleksandar Perović, kazao je agencije MINA da je potrebno hitno zatvaranje i sanacija lokacije Mislov do i uspostavljanje potpuno drugačijeg sistema upravljanja komunalnim otpadom.

„Nažalost, dešava se ono na šta godinama upozoravamo, da samozapaljenjem ili uslijed namjernog požara, što su dva realna scenarija imajući u vidu način na koji se upravljanja otpadom u Nikšiću, a što će, nadamo se, utvrditi nadležni organi, meta, takozvani „zemni gas“ na neuređenom gradskom smetlištu Mislov do postaje prijetnja za javno zdravlje, ali i bezbjednost građana“ rekao je Perović.

On je kazao da je posebna opasnost što je u blizini deponije „privredni subjekt koji se bavi eksplozivnim materijalima“.

„Jasno je i najvećem laiku da je riječ o nesporno velikom problemu, koji potencijalno može da izazove katastrofalne posledice ukoliko se požar na deponiji ne uspije do kraja iskontrolisati, što nimalo nije lak posao u ovakvim slučajevima kada su uzročno-posledične reakcije moguće u produženom trajanju i zahtjeva stalno prisustvo relevantnih službi“, upozorio je Perović.

On je ocijenio da je „primitivan način na koji se više od decenije vrši deponovanje otpada na neadekvatnoj lokaciji, koja nije ispunila ni zakonske uslove da bude posmatrana kao „privremeno odlagalište“, neoboriv dokaz izostanka vizije i neefikasnih institucija, koje, kako je rekao, nijesu sposobne da građanima obezbjede pravilan sistem upravljanja otpadom u 21. vijeku.

Prema riječima Perovića, neophodno je hitno uspostaviti sistem upravljanja otpadom koji bi trebalo da se bazira na prevenciji, selektivnom sakupljanju i reciklaži u najvećoj mogućoj mjeri, uz subvencioni odnos prema odgovornim građanima i provrednim subjektima, odnosno efikasnu i neselektivnu primjenu kaznene politike za one koji ne poštuju Zakon o upravljanju otpadom.

U Ekološkom pokretu Ozon smatraju da su neadekvatnim upravljanjem otpadom nanesene nemjerljive ekološke i ekonomske štete građanima i životnoj sredini Nikšića.

Kako smatraju, nakon ovog poslednjeg slučaja stekli su se svi uslovi da se aktivno uključi državno tužilaštvo koje, kako su rekli, mora pokazati mnogo više interesovanja za problematiku otpada, koja ima sve obrise eko kriminala i prostora za ispitivanje kriminalno-koruptivnih radnji.

Izvor: Mina

Portal Analitika