Politika

Rakčević: Sporazum je demokratski iskorak Crne Gore

Sporazum o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore demokratski je iskorak Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević, navodeći da očekuje potpisivanje dokumenta u narednih par dana.
Rakčević: Sporazum je demokratski iskorak Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

On je saopštio da je Centralni odbor URE dao gotovo jednoglasnu podršku sporazumu, navodeći da je jedan član Odbora bio uzdržan i da će URA potpisati sporazum.

„Vjerujemo da će u narednih nekoliko dana doći do formiranja lex specialisa, da će to biti manje problematično, da će sam sporazum biti potpisan u narednih par dana, da će biti ponuđen svim učesnicima u političkoj utakmici“, kazao je Rakčević na konferenciji za novinare.

U URI bi, kako je rekao, voljeli da to bude široki društveni konsenzus.

„To je naša želja, da to ne bude sporazum kluba od pet ili šest političkih subjekata, nego da širi krug političkih subjekata koji nijesu neposredno učestvovali u izradi sporazuma budu potpisnici. Na taj način bi se obezbiejdila veća stabilnost u Crnoj Gori“, kazao je Rakčević.

Kako je naveo, javnost zna da to nije bila nikakva velikodušna ili izdašna ponuda Demokratske partije socijalista (DPS), dodajući da je pozicija te stranke tokom proteklih nekoliko mjeseci evoluirala od odbijanja dijaloga i formiranja prelazne vlade do teksta koji je usaglašen.

„I pozdravljam to, jer mislim da iz ovog procesa ne treba da bude gubitnika ili pobjednika. Ovog teksta ne bi bilo da nije bilo dobre volje i DPS-a i URE i Demosa i Socijaldemokratske partije i drugih činilaca. Ovo nije pobjeda ni poraz bilo kog od njih, ovo može biti samo pobjeda demokratske Crne Gore“, poručio je Rakčević.

On je kazao da im nije želja da to ima privremeni karakter i traje samo do 9. oktobra.

„Vjerujemo da su pitanja koja se odnose na nezavistan i profesionalni Javni servis, kontrolu ANB-a, kontrolu državne administracije, ono što su bile evidentne zloupotrebe, nešto što treba da bude kapital demokratske Crne Gore i da će to biti osnova sa koje ćemo u budućnosti svi zajedno raditi na tome da izborni procesi u Crnoj Gori budu praznik demokratije“, dodao je Rakčević.

To je, kako je rekao, ono što je URA željela. „I vjerujemo da je ovo najbolji mogući odgovor u ovom času i da naši partneri iz međunarodne zajednice očekuju mirnu tranziciju u Crnoj Gori“.

„Očekujem potpisivanje sporazuma, usaglašavanje lex specialisa i vrlo brzo sjednicu parlamenta sa tri tačke dnevnog reda koje su dogovorene – lex specialis, razrešenje i izbor novih članova vlade i ispitivanje povjerenja predsjedniku parlamenta“, naveo je Rakčević.

On je ocijenio da je sporazum demokratski iskorak Crne Gore i da predstavlja osvajanje novih polja slobode neophodnih za slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore.

Prema njegovim riječima, URA je proteklih sedmica dala značajan doprinos da dođe do formiranja teksta, jer, kako je dodao, smatraju da je to u ovom trenutku najbolji mogući odgovor na krizu u Crnoj Gori i veliko nepovjerenje između vlasti i opozicije.

„Smatramo da Crnoj Gori treba mirna tranzicija. Nijesmo za destabilizaciju, želimo promjene Cre Gore, trebaju joj promjene, ali želimo da to bude na mrian način i kroz slobodno izašnjavanje građana“, kazao je Rakčević.

Kako je rekao, sam sporazum nema magične moći, nije čarobni štapić. „Nego je odgovor da se kroz sistem prelazne vlade izbornog povjerenja kontroliše mehanizam koji je razrađen, mehanizam ucjena, pritisaka na građane Crne Gore i da građanima obezbijedimo slobodu i slobodno izjašnjavanje“.

„Te mirne promjene u Crnoj Gori će biti početak oporavka Crne Gore i vjerujemo da je sporazum ono što je prva faza otvorenih vrata“, dodao je Rakčević.

Upitan da li postoji prostor za dalju opstrukciju i odgađanje izbora novog uređivačkog tima Javnog servisa, budući da je ranije saopšteno da je izbor novog tima uslov za primjenu sporazuma, Rakčević je kazao da odgovornim subjektima treba da bude intteres da se te stvari što prije zaokruže.

„Ako su izbori 9. oktobra nije dobro da gubimo i nekoliko narednih sedmica. Naš stav iz URE je jasan, željeli smo promjene uređivačke ekipe, prije svega koncepta funkcionisanja Javnog servisa, upozoravali smo da je opasna simplifikacija da je odlazak jedne osobe rješenje svih problema“, naveo je on.

Iz ugla URE, dodao je, to nije tako.

„Smatramo da, umjesto 25 godina funkcionsianja Javnog servisa na jedan način pod kontrolom DPS-a, treba raspisati konkurs shodno zakonu i posle raspisanog konkursa vjerujemo da treba ohrabriti profesionalce iz medijske zajednice koji će se javiti na konkurs i obezbijediti da Crna Gora ima objektivan Javni servis svih građana“, poručio je Rakčević.

On, kako je rekao, očekuje da u nekoliko narednih sedmica bude izabran novi uređivački tim i da građani dobiju objektivan Javni servis.

Izvor: Mina

Portal Analitika