Društvo

FZO: Šegrt ugrozio funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema

Umjesto da ministar Šegrt makar pokuša da crnogorskoj javnosti pruži argumentovano objašnjenje zašto je nepromišljenim potezima doveo čitav zdravstveni sistem pred sam kolaps, on je izabrao da se koristi paušalnim doskočicama, a ne argumentima, i kao i obično nastoji da odgovornost za alarmantno stanje prebaci na drugog - na početku na bivšeg ministra, a sada na Fond za zdravstveno osiguranje (Fond) i direktore javnih zdravstvenih ustanova (JZU), saopšteno je iz Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.
FZO: Šegrt ugrozio funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema
Portal AnalitikaIzvor

-Zato ćemo, ne zbog ministra, nego zbog crnogorske javnosti, argumentima, a ne provincijskim pošalicama, još jednom objasniti kako je to ministar, svojom nepromišljenom odlukom da zdravstvene ustanove uskrati za, ni manje ni više, 10 miliona eura, ugrozio funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali i ozbiljno doveo u pitanje mogućnost pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite našim građanima. Kada je o “kuknjavi” riječ, upravo zato da ne bismo svi zajedno “zakukali” nad rezultatima rada ministra Šegrta, Fond je pisanim putem tačno 10 puta, a sada to javno čini i jedanaesti put, upozorio da ne postoji alhemija koja bi 16 miliona strpala nekako u pet miliona eura, a da to ne paralizuje zdravstveni sistem Crne Gore, i da ne ugrozi elementarnu zdravstvenu zaštitu našim osiguranicima, koju smo, da podsjetimo ministra, po zakonu dužni da im obezbijedimo. Upravo zato javne zdravstvene ustanove i Fond punih pola godine upozoravaju ministra da u narednim mjesecima zdravstvene ustanove neće imati materijala za sterilizaciju instrumenata i operacionih sala, staplera za šivenje rana, dezinfekcionih sredtstava, proteza za operacije kukova, koljena, konaca za šivenje rana, RTG filmova za radiologiju… nakon čega je sva odgovornost na njemu, jer nijesu krivi oni koji ga upozoravaju, nego on, zato što ništa po tom pitanju nije preduzeo. Spremni smo da i crnogorsku javnost upoznamo sa sadržajem višemjesečne korespodencije koju smo ovim povodom imali sa ministrom, a na koju još uvijek argumentovan odgovor nijesmo dobili- ističe se u reagovanju FZO na Šegrtov intervju u današnjoj Pobjedi.

Kako naglašavaju iz fonda, ministar Šegrt treba da objasni zašto ne poštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti i ne postupi u skladu sa članom 15 ovog zakona i konačno dostavi plan potreba za medicinskim sredstvima za 2016. godinu, što je njegova iskuljučiva zakonska obaveza.

-Umjesto da traži način da obezbijedi potrebnih 16 miliona eura, koliko iznose realne potrebe za medicinskim sredstvima, koje su utvrđene od strane zdravstvenih ustanova i Fonda, ministar te zahtjeve, potpisane i pečatirane od strane ozbiljnih ljudi, koje je inače on sam nedavno reizabrao na konkursima, naziva “željotekama”, a Fondu poručuje da gazduje onim što ima. Ministar Šegrt se u domaćinsko gazdovanje budžetskim sredstvima od strane Fonda najbolje mogao uvjeriti dok je bio direktor Meljina, kada mu je vraćena naduvana faktura u iznosu od 190 hiljada eura, koju je od države nezakonito htio da naplati. A o tome kako ministar “domaćinski” gazduje sredstvima, kad ga zapadne, najbolje govore bivši vlasnici kod kojih je koliko do juče radio, kao i državno tužilaštvo koje se ovih dana detaljno bave “njegovim domaćinskim gazdovanjem” u bolnici u Meljinama. Zato još jednom pozivamo ministra da umjesto što vodi privatne ratove sa pojedincima unutar sistema, konačno počne da rješava probleme u zdravstvu, koji se zbog njegovog činjenja odnosno nečinjenja, konstatno gomilaju. Ministar je ipak u jednom u pravu. On nema problem sa aktuelnim direktorom fonda, nego sa alarmantnom situacijom u zdravstvu, na koju ga redovno direktor upozorava. To je očigledno najveći problem aktuelnog ministra od samog početka- zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika