Politika

CEMI: Glasanje u Tivtu za sad bez većih problema

Centar za monitoring i istraživanje - CEMI saopštio da se glasanje u Tivtu do 10:30 sati odvija bez većih problema na svim biračkim mjestima. Manji tehnički problemi su uspješno otklonjeni iako je glasanje bilo u pojedinim slučajevima obustavljeno.
CEMI: Glasanje u Tivtu za sad bez većih problema
Portal AnalitikaIzvor

U Tivtu 11.065 birača glasa na 19 biračkih mjesta. Prema podacima Centra za minitoring i istraživanje sva biračka mjesta su otvorena do 7 sati i 15 minuta.

CEMI-jevi posmatrači su uočili da na svim biračkim mjestima posmatrači ne mogu da prate postupak elektronske evidencije birača, jer uređaj nije postavljen na poziciju koja bi omogućila isto, što narušava proces nadgledanja. Riječ je o biračkim mjestima br. 14 u Krašićima (ne postoje tehnički uslovi u prostoriji da se isto omogući), BM 3 Tivat I, BM 10 Kalimanj obala, BM 1 Lepetane, BM 7 Kalimanj I, BM 12 Đuraševići.

Na biračkom mjestu 7 glasanje je bilo zaustavljeno od 9:30 do 10:00 usljed problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju birača. Nakon intervencije tehničke ekipe, otklonjena je smetnja. Do prekida glasanja došlo je usljed nestručnog rukovanja uređajem, a ne kvara. Nakon prekida od  30 minuta glasanje je nastavljeno.

Na biračkom mjestu 17, predsjednik je omogućio posmatraču da provlači ličnu kartu, iako to ne bi smio da radi.

Na biračkom mjestu broj 3 došlo je do prekida glasanja od 20 minuta, usljed problema sa ličnom kartom jednog birača. Biraču je izdata lična karta sa nepotpunim podacima. Nakon konsultacija BO sa OIK i DIK biraču je omogućeno da glasa. Isti slučaj je unesen u zapisnik.

Na biračkom mjestu broj 15 birač fotografisao glasački listić nakon što je zaokružio svoj izbor, i pokazao javno za koga je glasao, što je kršenje izborne procedure. Birač je ubacio glasački listić u glasačku kutiju.

CeMi upozorava članove biračkih odbora i posmatrače  da fotografisanje na biračkim mjestima  nije dozvoljeno i da predstavlja kršenje procedure.

Za nadgledanje lokalnih izbora u Tivtu, CeMI je akreditovao ukupno 33 posmatrača, koji će pratiti rad svih biračka mjesta u opštini Tivat.

CeMI će redovno tokom dana informisati građane o eventualnim nepravilnostima i izlaznosti birača i sprovesti paralelno prebrojavanje glasova i, zavisno od brzine rada biračkih odbora, građane obavijestiti o projekcijama rezultata izbora 60 do 90 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Portal Analitika