Društvo

CAZAS: Osnažiti i promovisati program smanjenja štete u Crnoj Gori

U Petrovcu se od 15. do 17. aprila održava trening za terenske radnike/ce na Programu smanjenja štete u okviru projekta „Program smanjenja štete – terenski rad“ koji je podržan od strane Komisije za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću. Trening je samo jedna od aktivnosti koja se sprovodi u okviru ovog programa koji u Crnoj Gori ima veoma važnu ulogu u prevenciji HIV-a, hepatitisa kao i u smanjenju zdrastvenog, socijalnog i ekonomskog rizika kada je u pitanju populacija korisnika/ca droga.
CAZAS: Osnažiti i promovisati program smanjenja štete u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Treningom je obučeno deset terenskih radnika/ca koji su kroz intenzivan rad tokom tri dana stekli znanje o samom programu, metodologiji sprovođenja programa ali  i vještine za rad na istom

Program smanjenja štete  predstavlja set intervencije i programa  kojima je cilj prevencija, smanjenje i olakšanje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih štetnih posljedica upotrebe droga na kako pojedinca tako i zajednicu. Program se u CAZAS-u sprovodi već više od sedam godina kroz set mjera za smanjenje štetnih posledica i to kroz:  programe razmjene igala i špriceva, obezbjeđivanje sterilne opreme za injektiranje, obezbjeđivanje kondoma, savjetovanje i edukaciju kao i kroz programe psihosocijalne pomoći i podrške.

Program se sprovodi na terenu, kroz terenski rad, kao i kroz rad drop in centra koji predstavlja jedinstven servis u ovom programu. Kako pomenuti servisi namijenjeni prevenciji HIV-a, usled nedostatka sredstava i odlaska jedinog donatora koji je iste podržavao, rade u smanjenom kapacitetu i sa nedovoljno sredstava ovaj trening predstavlja važan korak za samu održivost programa. Takođe, kroz program se promoviše uključivanje kako aktivnih tako I zavisnika/ca u oporavku u realizaciju programa što je dodatna komponetna uticaja programa na integraciju, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika/ca.

-Ipak,, želimo da iskažemo našu zabrinutost za budućnost nacionalnog odgovora na HIV u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu iskustva zemalja u regionu istočne Evrope. U tim zemljama (Rumunija, Ukrajina, Rusija) je nakon povlačenja podrške Globalnog fonda a usljed nedostatka adekvatne pomoći države, došlo do epidemija većih razmjera i značajnih problema u obazbjeđivanju adekvatne i dostupne zdravstvene zaštite i njege koje izazivaju veliko opterećenje po zdravstvene sisteme, pa samim tim i po ekonomiju i ukupnu društveno-socijalnu situaciju u tim zemljama- ističe se u saopštenju Cazasa.

Portal Analitika