Društvo

HERCEG NOVI: Dvoje paraglajderista udarilo u stijene

U zaleđu Herceg Novog dvoje državljana Francuske, koji su letjeli paraglajderom u paru, u smiraj dana su udarili u stijene, 40-tak metara od staze na Dizdarici. Riječ je o ženi M.T. (1967 godište) i muškarcu P.B. (1963. godište).
HERCEG NOVI: Dvoje paraglajderista udarilo u stijene
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Radiju Jadran kazao rukovodilac Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, Aleksandar Škobalj, dobili su poziv oko 19 h sa Dizdarice da je dvoje paraglajderista imalo nesreću. Odmah su uputili dva vozila i šest pripadnika Službe, koji su sa troje planinara “Subre”, na čelu sa Dejanom Verigom, krenuli u akciju spasavanja.

- Nedaleko od samog polazišta za paraglajdere, na oko 40 metara u stijanama je ležala Francuskinja, a pored nje je stajao muškarac. Ukazali smo im prvu pomoć, prebacili nosilima do puta i kola hitne pomoći. Odatle za Bolnicu Meljine – navodi Škobalj.

Kako je u dvojcu  Francuskinja bila ispred, a njen partner upravljao paraglajderom, prilikom udara u stijene ona je teško povrijeđena. S obzirom na prelom butne kosti, ruke, povrede glave i  arkade, odmah je prebačena iz Meljina u Bolnicu “Vaso Ćuković” u Risnu. Izvan je životne opasnosti, kazali su ljekari Škobalju.

paragvajdisti nesreca 10

Francuski paraglajderista je povrijedio rebra i takođe je zbog daljih pretraga transportovan za Risan.

Ovo je druga nezgoda paraglajderista u zaleđu Herceg Novog poslije devet mejseci. Tačnije, 28.jula prošle godine član dubrovačkog kluba “1234 Fly”, Kristijan Boroje (32)  letio je paraglajderom padinama Orjena i vjerovatno ne mogavši da se izbori sa vrtlogom vjetrova udario o stijene Dobroštice (1570 m). Pao je na izuzetno nepristupačan teren nekih 300 metara od vrha. Nakon nesreće su ga locirali članovi planinarskog društva „Subra“ koji su sa Službom zaštite, pokušali da ga izvuku, ali zbog kompleksnosti akcije i nepristupačnosti terena u tome nijesu uspjeli. Boroje je spasen  angažovanjem Direktorata za vanredne situacije i helikoptera Avio-helikopterske jedinice MUP-a. (Radio Jadran)

Portal Analitika