Politika

DRAKIĆ: Sedam partija nije dostavilo finansijske izvještaje

Agenciji za sprječavanje korupcije godišnje izvještaje dostavilo je 40 od 47 registrovanih političkih partija, kao i tri politička subjekta koja se ne nalaze u Registru partija koji vodi MUP, kazao je u razgovoru za Pobjedu načelnik Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih partija i izbornih kampanja u Agenciji Dušan Drakić.
DRAKIĆ: Sedam partija nije dostavilo finansijske izvještaje
Portal AnalitikaIzvor

On je iznio sumnju da, imajući u vidu dosadašnji rad, u Registru postoji pet neaktivnih partija, koje izvještaj nijesu dostavile i protiv kojih će biti pokrenut prekršajni postupak. Da bi se izbjegla ta situacija, Drakić smatra da je potrebno mijenjati Zakon o politickim partijama, kako bi Agencija dobila veću nadležnost u tom dijelu, kao i da se Registar političkih partija mora češće ažurirati.

On dodaje kako su nepravilnosti u godišnjim izvještajima partija nadležnost i obaveza Državne revizorske institucije.

- Oni vrše reviziju tih izvještaja i mislim da rade dobar posao. Zadatak Agencije je, prije svega kontrola poštovanja člana 24. zakona kojim se propisuje zabrana određenim grupama fizičkih ili pravnih lica da finansiraju političke subjekte. Agencija će dostaviti relevantnim državnim organima spisak svih davaoca priloga političkim partijama, kako bi se provjerilo da li među njima ima lica koja su pravosnažno osuđena za krivično djelo sa elementima korupcije ili organizovanog kriminala, da li imaju biračko pravo u Crnoj Gori... Dakle, provjeravaju se prilozi od fizičkih i pravnih lica, a u nekim slučajevima i članarine. To je, ako dodamo izvještaje podnijete u toku kampanje u Tivtu, skoro hiljadu imena koja će se provjeriti u saradnji sa nadležnim organima - precizirao je Drakić.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika