Društvo

Stižu ekspertske misije EU

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) saopšteno je da je riječ o ekspertskim misijama o Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i o slobodi medija.
Stižu ekspertske misije EU
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se kaže da će eksperti iz Italije tokom naredne sedmice održati niz sastanaka sa predstavnicima relevantnih odbora Skupštine, ministarstava za ljudska i manjinska prava, kulture, pravde, rada i socijalnog staranja i finansija.

Navodi se da će se eksperti sastati i sa predstavnicima Agencije za elektronske medije, Državne revizorske institucije, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Uprave za javne nabavke, Agencije za zaštitu konkurencije, Radio Televizije Crne Gore, Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, nacionalnih manjinskih, savjeta, tužilaštva i sudstva.

“Sastanci će omogućiti direktnu razmjenu informacija predstavnika crnogorskih institucija s ekspertima država članica o konkretnim pitanjima iz ovih oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Iz MVPEI je saopšteno da je posjeta ekspertskih misija prilika da crnogorske institucije pokažu Evropskoj komisiji (EK) i državama članicama napredak u tim oblastima, kroz usklađivanje domaćih propisa s pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kao i u dijelu njihovog sprovođenja. 

Navodi se da će razmjena mišljenja i preporuke eksperata država članica poslužiti crnogorskim organima u postizanju što bolih rezultata u oblasti vladavine prava.

"Posjete ekspertskih misija su dio novog pristupa u pregovorima s EU i predstavljaju redovni mehanizam kojim EK procjenjuje stanje u pravosuđu i temeljnim pravima, odnosno u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti”, pojašanjava se u saopštenju.

MINA

Portal Analitika